Οι φοιτητές του  Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής έφτιαξαν ένα μεγάλο πανό για την τελετή αποφοίτησής τους στις 6 Ιουλίου στην Άγκυρα, στο οποίο είχαν τοποθετήσει ένα σκίτσο που έδειχνε ζώα τα πρόσωπα των οποίων έμοιαζαν με τον Ερντογάν με τίτλο «Ο Κόσμος του Ταγίπ».

Το σκίτσο φέρεται να είχε δημοσιευτεί πριν 12 χρόνια σε ένα σατιρικό περιοδικό, γεγονός που είχε ωθήσει τον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν να καταθέσει αγωγή για δυσφήμηση. Δικαστήριο της Άγκυρας ωστόσο απέρριψε την υπόθεση, επικαλούμενο την ελευθερία του λόγου.

Συνολικά οι αρχές έχουν συλλάβει και απαγγείλει κατηγορίες σε 77.000 ανθρώπους που φέρονται να συνδέονται με το πραξικόπημα, όπως είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ έχουν κλείσει 130 μέσα ενημέρωσης. 

Η τουρκική κυβέρνηση ανέχεται ολοένα και λιγότερο τις φωνές της αντιπολίτευσης, κυρίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την Παρασκευή τουρκικό δικαστήριο ζήτησε τη φυλάκιση έξι δημοσιογράφων για τις φερόμενες σχέσεις τους με το πραξικόπημα, κατηγορίες οι οποίες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, βασίζονται μόνο στα άρθρα τους που είναι επικριτικά προς την κυβέρνηση.