Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα προχώρησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε άλλους δύο , με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για παράνομες ενέργειές τους αναφορικά με το Σκοπιανό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής» που αποκάλυψε την υπόθεση,  οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι οι Ρώσοι έχουν αποπειραθεί να επηρεάσουν δήμους, μητροπολίτες και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιο Όρος, διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων, ενώ υπογραμμίζεται και απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, για την οποία ωστόσο αναφέρεται πως απέτυχε.

«Η παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες των άλλων χωρών είναι απαράδεκτη και στηρίζουμε την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της» σχολίασε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ, υποστηρίζοντας την απόφαση της Ελλάδας. Κατά τον συγκεκριμένο αξιωματούχο, οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις πιθανές προσπάθειες που καταβάλει η Ρωσία με σκοπό την υπονόμευση της συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ. «Είναι γνωστές οι απόψεις των ΗΠΑ γι αυτά τα θέματα» αρκέστηκε να σχολιάσει ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Από την άλλη πλευρά, προς ακύρωση οδεύει η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο. «Δεν γίνεται προετοιμασία του ταξιδιού. Λαμβάνοντας υπ' όψη την τρέχουσα κατάσταση, δεν κατανοούμε, πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη» αναφέρουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα πηγές του ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση των απελάσεων, η εκρπόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ τόνισε ότι «υπάρχει η πάγια τακτική της συμμετρικής συνέπειας».