Όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική», η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ προσκρούει στην άρνηση της Γερμανίας να εγκρίνει την απελευθέρωση της δόσης, λόγω της απόφασης της Αθήνας να παγώσει την αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, τα οποία πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Η απόφαση αφορά τα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Χίο και Λέρο και έχει ισχύ έως το τέλος του 2018.

Το Βερολίνο φέρεται να ζητάει αντισταθμιστικά μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξει απόκλιση από τους θεσμοθετημένους στόχους του προγράμματος. Όπως εξήγησε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι μεγάλο, καθώς ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ.

«Η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι θα βρει ισοδύναμα, ύψους 28 εκατ. ευρώ» συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι αυτή η δέσμευση θα επιτρέψει στη γερμανική Βουλή να εγκρίνει τη συμφωνία.

Σύμφωνα με την «Εφ.Συν» μάλιστα, αυτό δεν ήταν το μόνο αρνητικό για την κυβέρνηση. Το Eurogroup έβαλε φρένο και στο θέμα που είχε ανοιχθεί με τις συντάξεις (και στο ενδεχόμενο ακύρωσης των περικοπών), θεωρώντας ότι τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, θα πρέπει να τηρηθούν κανονικά. 

Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν οι ο Ευρωπαίος Επιτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί και ο πρόεδρος Eurogroup, Μάριο Σεντένο, που ξήγησαν ότι πρόκειται απλά για αναβολή και πως τα χρήματα θα φτάσουν στην Ελλάδα “εγκαίρως” πριν την εκπνοή του προγράμματος. Ο Σεντένο μάλιστα πρόσθεσε ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ επικυρώθηκε από 18 χώρες, ωστόσο η τελική απόφαση θα ληφθεί όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες στα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χώρων.