Τα άρθρα 28 και 56 που καθιερώνουν την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ τους και 111 αντίθετες ψήφους. Η τροπολογία για την κατάτμηση της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, πέρασε με 241 ψήφους υπέρ έναντι 31 ψήφων κατά. Η τροπολογία για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, υπερψηφίστηκε με 149 ψήφους έναντι 122, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».


Σύγκρουση Γεωργιάδη – Σκουρλέτη για την απλή αναλογική

Κατά τη συζήτηση στην Οολομέλεια της Βουλής, πυρά αντάλλαξε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, που επιδόθηκε σε θεωρίες των δύο άκρων. Η αντιπαράθεση κινήθηκε, μεταξύ άλλων, γύρω από την εισαγωγή του συστήματος της απλής αναλογικής για την κατανομή του συνόλου των εδρών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. «Με την απλή αναλογική στους δήμους και χωρίς το όριο του 3%, θα έχει η Χρυσή Αυγή σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, δημοτικούς συμβούλους» τόνισε ο Γεωργιάδης, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι η ΝΔ είναι «σε ιδιότυπο ανταγωνισμό με την Χρυσή Αυγή υιοθετώντας έναν τυχοδιωκτικό εθνολαϊκισμό».

«Το μεσημέρι μας λέγατε γιατί πρέπει οπωσδήποτε οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο και την άλλη μέρα μας είπατε γιατί κάνατε δεκτή την τροπολογία, και γιατί πρέπει οι εκλογές να γίνουν οπωσδήποτε το Μάιο. Όταν σας βλέπει ο κόσμος για ένα θέμα που υπερασπιζόσασταν με πάθος εδώ και μήνες, να αλλάζετε ξαφνικά γνώμη σε λίγες ώρες, όπως καταλαβαίνετε η εμπιστοσύνη του μηδενίζεται. Χειρίζεστε τα πάντα εντελώς μικροπολιτικά», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι «όλες τις προηγούμενες μέρες, και στην Επιτροπή και στο δημόσιο διάλογο, μας κατηγορούσατε γιατί μεταθέτουμε την ημερομηνία από το Μάιο στον Οκτώβριο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πράγματι θεσπίζει αυτόν τον διαχωρισμό ο οποίος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές και έχει μια πολύ συγκεκριμένη λογική. Και μας λέγατε ‘αφού θα συμπέσουν με τις εθνικές ποιο το όφελος να τις αποσυνδέσετε από τις ευρωεκλογές;’. Άρα τώρα που για πολύ συγκεκριμένους λόγους που σχετίζονται με αυτή την υφέρπουσα διαρροή γύρω από τα θέματα της συνταγματικότητας, υιοθετούμε αυτό το οποίο μας ζητούσατε να κάνουμε, μας λέτε αυτά; Μα εσείς γιατί αλλάζετε την επιχειρηματολογία σας;».

Θεωρία δύο άκρων από Γεωργιάδη

Σχετικά με την απλή αναλογική, ο Α. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «με την απλή αναλογική στους δήμους και χωρίς το όριο του 3%, θα έχει η Χρυσή Αυγή σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, δημοτικούς συμβούλους. Θα υπάρχει ένα δημοτικό συμβούλιο χωρίς χρυσαυγίτες δημοτικούς συμβούλους; Και όχι μόνο η Χρυσή Αυγή, θα μετέχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που προδότες σας ανεβάζει και προδότες σας κατεβάζει, δεν θα εκλέξει δημοτικούς συμβούλους σχεδόν σε όλα τα δημοτικά συμβούλια με το νόμο σας; Θα δώσετε φωνή σε όλα τα δημοτικά συμβούλια στους πιο ακραίους πολιτικούς σχηματισμούς της χώρας και θα τους καταστήσετε πρώτη εικόνα στην Ελλάδα».

Και πρόσθεσε πως «ετοιμαστείτε μετά το νόμο σας, κ. Σκουρλέτη, να βλέπουμε παρόμοιους ανθρώπους και της άκρας, της μίας και της άκρας της άλλης, σε όλα τα κανάλια και θα βλέπετε τον δημοτικό σύμβουλο της Πλεύσης Ελευθερίας να λέει τον κ. Σκουρλέτη προδότη, να είναι στα κανάλια και θα είναι με το νόμο σας».

«Όταν θα γίνει αυτή εκλογική αναμέτρηση και μετά οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν θα κυβερνώνται, ποιος θα μπορεί να τα αντιστρέψει; Κανένας. Θα περάσουν 4 χρόνια χάους, που ίσως να είναι και αυτό που τελικά θέλετε. Να ναρκοθετήσετε την επόμενη κυβέρνηση, να γίνει ο πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης να μην δουλεύει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να υπάρχει παντού χάος και να βάλετε παντού εμπόδια στην επόμενη κυβέρνηση. Αυτό είναι το πραγματικό σας σχέδιο» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Ο Π. Σκουρλέτης είπε ότι «μέχρι το 2000 όλα τα ψηφίσματα της ΚΕΔΕ ήταν ομόφωνα υπέρ της απλής αναλογικής. Τι επεδίωκε η ΚΕΔΕ; Τον αυτοχειριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Όχι βέβαια», ενώ στη συνέχεια τόνισε πως «εσείς έχετε δείξει την απέχθεια στη δημοκρατική διαδικασία. Και όσον αφορά τις νέες δυνατότητες των άκρων, να εκφράζονται με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, εσείς δεν πρέπει να το λέτε που έχετε βάλει το κόμμα σας σε ιδιότυπο ανταγωνισμό με την Χρυσή Αυγή υιοθετώντας έναν τυχοδιωκτικό εθνολαϊκισμό».

«Είναι ντροπή σας να με βάζετε εμένα στο κάδρο με τη Χρυσή Αυγή. Ντροπή σας πραγματική. Εσείς ήσασταν στην πλατεία των αγανακτισμένων με τη Χρυσή Αυγή και φωνάζατε, εσείς ρίξατε με τη Χρυσή Αυγή την κυβέρνηση Σαμαρά άρα όχι σε εμάς υποδείξεις για τη Χρυσή Αυγή» ανταπάντησε ο Γεωργιάδης.

Η ψήφος των αποδήμων

«Είχατε πάρα πολλές ευκαιρίες ως προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν κάνατε τίποτα. Θεωρείτε ότι είναι ένα ευνοϊκό πεδίο για εσάς. Αλλά δεν ξέρω πόσο ευνοϊκό είναι αυτό το πεδίο. Διότι οι χιλιάδες των νέων ανθρώπων που έφυγαν, έφυγαν λόγω της δικής σας πολιτικής» είπε ο υπουργός.

Νωρίτερα ο Α. Γεωργιάδης είχε υπογραμμίσει ότι «όσοι λένε πως η ΝΔ τόσα χρόνια ήταν απούσα για την ψήφο των αποδήμων, λένε ψέματα. Σε αυτή τη Βουλή, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, με υπουργό Εσωτερικών τον Προκόπη Παυλόπουλο κατέθεσε νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Τότε αυτό το νομοσχέδιο δεν έλαβε τις 200 ψήφους που επιβάλλει το Σύνταγμα για την πρώτη εφαρμογή του και γιαυτό το λόγο δεν ψηφίζουν οι απόδημοι. Η ΝΔ είχε κάνει το καθήκον της για τους απόδημους».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υπεραμύνθηκε της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου λέγοντας ότι είχε ξεκινήσει την κατάρτιση του νομοσχεδίου αλλά δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει, και πρόσθεσε πως «η ΝΔ διαχρονικά υποστήριζε το αίτημα των αποδήμων, το πιστεύουμε πρέπει να τους δώσουμε φωνή και εγώ προσωπικά δεν σας έχω καμία εμπιστοσύνη ότι σε 5 μήνες θα φέρετε νομοσχέδιο. Μακάρι να βγω ψεύτης».

«Έκτρωμα ο Κλεισθένης» σύμφωνα με Μητσοτάκη

Με σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το Μακεδονικό ξεκίνησε την ομιλία του ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι κύριοι Τσίπρας – Καμμένος παραδίδουν στα Σκόπια ΝΑΤΟϊκό διαβατήριο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Και συνέχισε: «Είδαμε στη χθεσινή συνέντευξη του Ζόραν Ζάεφ στο BBC τον Σκοπιανό να λέει “Δώσαμε στους Έλληνες erga omnes το όνομα Βόρεια Μακεδονία και εμείς πήραμε erga omnes την Μακεδονική ταυτότητα”. Εrga omnes επικίνδυνοι, είστε για τα συμφέροντα της χώρας, σας λέω εγώ. Δώσατε στους Σκοπιανούς το όνομα και τον εθνικό προσδιορισμό Μακεδόνες, κάτι που είχαν απορρίψει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Πρόκειται για διπλή ντροπή από ένα δίδυμο ντροπής».Παράλληλα, μίλησε για «την πιο ανέντιμη κυβέρνηση που γνώρισε αυτός το τόπος».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «έναν κακό νόμο, ενώ συζητείται ταυτόχρονα με την εφαρμογή τετελεσμένων μιας κάκιστης συμφωνίας που συζητείται εκτός συνόρων».

«Είναι ένας νόμος- έκτρωμα, γιατί παραλύει την τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που θα έχει συνέπειες και για τους εργαζόμενους», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν αποδεχόμαστε μια erga omnes εθνικιστική ρητορική» απάντησε ο Βούτσης

«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την εθνικιστική ακροδεξιά ρητορική που μοναδικό στόχο έχει τη διεκδίκηση ενός πολιτικού εκλογικού μερίσματος από τη Χρυσή Αυγή» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, απαντώντας ουσιαστικά στον Μητσοτάκη. Προειδοποίησε επίσης ότι τα πρώτα θύματα αυτής της ρητορικής που υποσκάπτει την δημοκρατία και τον ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια, θα είναι αυτοί που τα υιοθετούν και κάλεσε την ΝΔ να αναλογιστεί τα «δεξιά μορφώματα» που το τελευταίο διάστημα «φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια».

«Υπάρχει μια απολογητική στάση για το μακεδονικό, μπροστά στην κατάπληκτη διεθνή κοινότητα που προφανώς δεν μπορεί να αντιληφθεί τα ακατάληπτα πλέον, επιχειρήματα εναντίον μιας πολύ καλής συμφωνίας, η οποία εφόσον ευοδωθεί, και περάσει όλα τα στάδια που προβλέπονται, μπορεί και πρέπει να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατό να συνεχίζεται μια προπαγάνδα ψευδολογίας η οποία στηρίζεται σε μια ρητορική του κ. Γρουέφσκι και του κ. Ιβανόφ.

«Εάν ακούσαμε προηγούμενα τι είπε ο κ. Ζάεφ στην προσπάθεια του να περάσει αυτή η συμφωνία στη χώρα του, είναι απαράδεκτο να το ακούμε εδώ επενδεδυμένο με τη ρητορική των σκληρών πολέμιων αυτής και οιασδήποτε άλλης συμφωνίας. Όπως επίσης πιστεύω ότι υπάρχει μια προσπάθεια να επανέλθουμε στην άκρως υπονομευτική πολιτική της ακινησίας erga omnes. Γιατί αυτό συνέβαινε επί 25 χρόνια. Μια εξωτερική πολιτική που όταν φτάναμε στο σημείο να μπει το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων και να γίνουν κάποιες πιο συστηματικές προσπάθειες, μέναμε σε μια πολιτική ακινησίας. Δεν θα επανέλθουμε σε αυτή την πολιτική ακινησίας!», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Και πρόσθεσε: «Δεν θα αποδεχθούμε πλέον μια ρητορική καιροσκοπισμού, και αυτή erga omnes, μια εθνικιστική ακροδεξιά ρητορική που μοναδικό στόχο έχει τη διεκδίκηση ενός πολιτικού εκλογικού μερίσματος από τη Χρυσή Αυγή, παίζοντας επικίνδυνα την ατζέντα της Χρυσής Αυγής, και αυτό θα θίξει πρώτα από όλα όσους φλερτάρουν με αυτή την πολιτική. Βλέπετε ότι σαν μανιτάρια βγαίνουν ακροδεξιά μορφώματα στη χώρα μας, όπως και στην Ευρώπη. Είναι ένα ρεύμα που υψώνει τείχη ανάμεσα σε ανθρώπους, σε λαούς, στα οράματα της ΕΕ».

Αυτή η ρητορική, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής, πρώτα από όλα υποσκάπτει την δημοκρατία σε σχέση με την ανάγκη να γίνονται συμφωνίες με όλα τα εθνικά δίκαια κατοχυρωμένα, με την τήρηση των διεθνών συμφωνιών και σε σχέση με τη δυνατότητα της χώρας να αποκτήσει ευρύτερο ρόλο στα Βαλκάνια, ως πόλος σταθερότητας.

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο του Κλεισθένη καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πουν την αλήθεια. Ό,τι δηλαδή το 90% των διατάξεων που περιελήφθησαν στο νομοσχέδιο, είναι αιτήματα, ζητήματα και ώριμες ανάγκες που είχαν επισημανθεί από την πλευρά των ΟΤΑ και των Περιφερειών. Για το λόγο αυτό κάλεσε τα κόμματα που επικρίνουν το σύνολο του νομοσχεδίου να πουν με ποιες διατάξεις, μια προς μια, έχουν διαφωνία και γιατί.

«Είναι προφανές πως από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται μια πολλαπλή δημοκρατική παρέμβαση για την αυτοδιοίκηση», είπε ο Νίκος Βούτσης και τόνισε ότι εισάγονται κρίσιμες και ώριμες αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο.