«Η κυβέρνηση αντιτίθεται στο παράρτημα 7046 (δ) (3) του νομοσχεδίου το οποίο περιορίζει τη χρήση πόρων για τη μεταφορά αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι σημαντική σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και συμπεριλαμβάνεται στους διεθνείς συμμετέχοντες στο πρόγραμμα F-35 από το 2002. Η κυβέρνηση συμμερίζεται τις ανησυχίες του Κογκρέσου σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες, αλλά αντιτίθεται στο λεκτικό που περιορίζει προληπτικά την δυνατότητά της να εργαστεί μαζί με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες» αναφέρει η σχετική επιστολή.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής, η οργάνωση «Defense of Christians (IDC)» (Προς Υπεράσπιση των Χριστιανών) και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) εκφράζουν την έντονη απογοήτευσή τους για την προσφάτως αποκαλυφθείσα αντίθεση της κυβέρνησης Τραμπ στους περιορισμούς που επέβαλε το Κογκρέσο στην πώληση των προηγμένων αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

“Η αντίθεση του Προέδρου Tραμπ στην δικομματική συναίνεση σχετικά με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί βάση της κοινής λογικής στην απερίσκεπτη μεταφορά αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, περιορίζει δραματικά τους αμερικανικούς μοχλούς πίεσης, υπονομεύοντας την ικανότητά μας να διασφαλίσουμε είτε την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον από την Τουρκία είτε να εμποδίσουμε την Τουρκία να αγοράσει ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S- 400», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των τριών οργανώσεων.

Δυστυχώς, προσθέτουν. λαμβάνοντας αυτή την κοντόφθαλμη στάση, ο Πρόεδρος Τραμπ δείχνει αδυναμία, υπονομεύοντας σοβαρά τη διαπραγματευτική θέση της Αμερικής έναντι της Τουρκίας του Ερντογάν.

«Ενθαρρύνουμε τους ηγέτες του Κογκρέσου να προχωρήσουν γρήγορα στη θέσπιση κανονιστικών περιορισμών για τα F-35 και άλλες πωλήσεις / μεταφορές προηγμένων οπλικών συστημάτων και γενικότερα, να αναλάβουν μια πολύ καθυστερημένη πολιτική επανεξέταση των σχέσεων των ΗΠΑ με το αυξανόμενα εχθρικό τουρκικό καθεστώς », καταλήγει η ανακοίνωση των τριών οργανώσεων.

Πέραν των περιορισμών προς την Τουρκία, στην επιστολή του ο διευθυντής Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου εκφράζει την αντίθεσή του για τα αυξημένα κατά 34% κονδύλια για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την αμερικανική εξωτερική βοήθεια που διατίθεται μέσω της USAID, αλλά και την αυξημένη κατά 58% έναντι της πρότασης της κυβέρνησης οικονομική και αναπτυξιακή βοήθεια.