Στην συμφωνία του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ως «delivery boy της ΕΕ και του ΔΝΤ για την οικονομία και γενικότερα για τα εθνικά θέματα».
 
«Δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης που να έχει συσχετίσει θέματα οικονομικής πολιτικής με θέματα εξωτερικής πολιτικής. Με εμάς αυτό δεν έγινε ποτέ» τόνισε ο Βενιζέλος, και πρόσθεσε πως «είναι δυνατόν να συμφωνείς πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060 και να μην πετυχαίνεις μέτρα για το χρέος; Πρώτα συμφώνησαν για τα πλεονάσματα και μετά άκουσαν τη μικρή παρέμβαση του χρέους».
 
Για το αφήγημα της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου από το μνημόνιο στις 20 Αυγούστου, ο Βενιζέλος σχολίασε ότι «κατέρρευσε» και πως «ανεξαρτήτως του τι λέει ο Μοσκοβισί, υπάρχει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο εποπτείας που έχει όλα τα κακά από την προληπτική πιστωτική γραμμή χωρίς τα καλά αυτής για έξοδο στις αγορές».
 
Την περίοδο «ενισχυμένης εποπτείας» χαρακτήρισε ως «μνημόνιο αόριστης διάρκειας με πολύ σκληρά μέτρα για συντάξεις και αφορολόγητο και μέσα πίεσης τις εκταμιεύσεις για τις δόσεις και τα μέτρα για το χρέος».
 
Για τα πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022, και τη σταδιακή μείωση τους μέχρι το 2,2% έως το 2060, απάντησε ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα πλεονάσματα μέχρι το 2060 για την ανάπτυξη. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα αυτά τα μεγάλα συνδυάζονται με πρόβλεψη για μικρό μέσο όρο πραγματικής ανάπτυξης του ΑΕΠ καθώς προβλέπεται πραγματική αύξηση 1,1-1,2% του ΑΕΠ. Αυτή η αναιμική ανάπτυξη οδηγεί σε στασιμοχρεοκοπία».
 
Τέλος, για την περικοπή των συντάξεων το 2019 σημείωσε ότι «το μέτρο για τις συντάξεις επιβλήθηκε από την τρόικα ίσως με επιβολή του ΔΝΤ και νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση».
 
«Το μέτρο περικοπής των συντάξεων επιβλήθηκε με το μέτρο παγώματος κάθε πιθανής αύξησης μέχρι το 2022. Από το πάγωμα προκύπτει ένα δημοσιονομικό όφελος 2,8% του ΑΕΠ. Από την ονομαστική μείωση το όφελος είναι 1,5% του ΑΕΠ. Μπορούμε διατηρώντας το πάγωμα να επαναδιαπραγματευτούμε τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος» συμπλήρωσε.
 
«Τώρα τι ζητάει, μια μικρή αναστολή εφαρμογής ώστε το βάρος να πέσει στην επόμενη κυβέρνηση και να μην το πληρώσει η ίδια το κόστος; Ή θέλει να διαπραγματευτεί ένα πλαίσιο ορθολογικό για το ασφαλιστικό που δεν μπορεί να βασίζεται στην περικοπή των συντάξεων;» αναρωτήθηκε.