Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Έλληνας αξιωματούχος, Ανδρέας Φρυγάνας κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο ζήτημα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών. Ενδεικτικά, τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, Tass και Interfax, μεταδίδουν την έντονη δυσαρέσκεια του ρωσικού ΥΠΕΞ, ενώ επισημαίνεται πως πίσω από την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται οι ΗΠΑ.
 
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έσπευσαν την Πέμπτη να διατρανώσουν τη «στήριξή» τους στην Ελλάδα έναντι της Ρωσίας, με αξιωματούχο του State Department να αναφέρει πως «η παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες των άλλων χωρών είναι απαράδεκτη και στηρίζουμε την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της». Κατά τον συγκεκριμένο αξιωματούχο, οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις πιθανές προσπάθειες που καταβάλει η Ρωσία με σκοπό την υπονόμευση της συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.
 
Την ίδια ώρα, ρωσικές πηγές μεταδίδουν πως το ταξίδι του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τον προσεχή Σεπτέμβριο, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω, καθώς σημειώνεται πως σε αυτή τη φάση «δεν προετοιμάζεται» η επίσκεψη.
 
Κατά πληροφορίες που μεταφέρει δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών την Παρασκευή, οι δύο διπλωμάτες που απελαύνονται, υπηρετούσαν στο διπλωματικό σώμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο πρώτος στην Αθήνα με θέση Α' Γραμματέα, και ο δεύτερος στη Θεσσαλονίκη.
 
Οι άλλοι δύο, στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα, εργάστηκαν στη διπλωματική αντιπροσωπεία της Ρωσίας στην Ελλάδα κατά το παρελθόν, ενώ για τον έναν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα έντονη δραστηριότητα «αντίθετη προς τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα», παράλληλα με αντίστοιχη συμπεριφορά στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην ΠΓΔΜ.

Διαψεύδει η Αθήνα την αμερικανική εμπλοκή

 
«Ισχυρισμοί περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Ελλάδα είναι απολύτως αβάσιμοι» τόνισαν διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το απόγευμα της Παρασκευής.
 
«Οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν μια δυσκολία να αντιληφθούν ότι ένα μικρό κράτος μπορεί και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα. Δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο εμπορικός μας στόλος στη διεθνή οικονομία και τα συμφέροντα που έχει η χώρα για να υπερασπιστεί αυτόν τον ρόλο. Δυσκολεύονται να αντιληφθούν το δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή και όλο βλέπουν τρίτες δυνάμεις από πίσω. Και δυσκολεύονται επίσης στην προκειμένη να αντιληφθούν ότι δεν αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτες δυνάμεις στα εσωτερικά μας» καταλήγει η διπλωματική «διαρροή».