Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) θα ζητήσει από τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς και τα τηλεοπτικά συνεργεία να μειώσουν την προβολή των φιλάθλων γυναικών κατά τη διάρκεια των αγώνων του παγκοσμίου κυπέλλου της Ρωσίας. Με το μέτρο αυτό η FIFA στοχεύει στη μείωση των σεξιστικών περιστατικών που έχουν ως θύματα γυναίκες στα γήπεδα.
 
Ο επικεφαλής του τμήματος κοινωνικής ευθύνης της FIFA, Φεντερίκο Αντιέκι, τόνισε ότι η ομοσπονδία δεν είχε θεσπίσει προληπτικά μέτρα για τέτοιου είδους περιστατικά, αλλά θα «αναλάβει δράση ενάντια σε πράγματα που είναι λάθος». Επιπλέον, σημείωσε ότι η ομοσπονδία συνεργάζεται με την αστυνομία της Ρωσίας, ώστε να ταυτοποιηθούν οι οπαδοί που επιτέθηκαν σεξιστικά σε γυναίκες δημοσιογράφους. «Κάποιες από αυτές τις γυναίκες έχασαν το πάσο εισόδου τους στα γήπεδα, και αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα λόγω του σεξισμού που δέχθηκαν», κατέληξε.
 
Σύμφωνα με το euronews, αντιδράσεις ξέσπασαν με ανάρτηση του πρακτορείου φωτογραφιών «Getty Images», στην οποία εμπεριέχεται άλμπουμ φωτογραφιών με τίτλο: «Οι πιο καυτές γυναίκες φίλαθλοι στο παγκόσμιο κύπελλο». Ωστόσο, σε ανακοίνωση του το πρακτορείο κατέβασε τις φωτογραφίες και παραδέχτηκε ότι «αν και υπάρχουν ενδιαφέρουσες ιστορίες από το παγκόσμιο κύπελλο, αυτή δεν ήταν μία από αυτές».

 
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τριάντα περιπτώσεις παρενόχλησης εις βάρος γυναικών φιλάθλων ή δημοσιογράφων, ενώ ο αξιωματούχος της FIFA επισήμανε ότι η ομοσπονδία έχει παρέμβει και στο παρελθόν στο έργο των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά μόνο σε «ατομικές και μάλλον προφανείς περιπτώσεις». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η FIFA συνεργάζεται και με την οργάνωση «Fare Network» για την καταπολέμηση των διακρίσεων, η οποία παρακολουθεί τη συμπεριφορά των οπαδών στα γήπεδα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, Πιάρα Πάουαρ, επέμεινε ότι ο σεξισμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της διοργάνωσης, και αναφέρθηκε σε περιστατικά όπου γυναίκες δημοσιογράφοι έχουν δεχθεί φιλιά και το λεγόμενο χούφτωμα.