Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Αλβανία, εξαπολύοντας πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

«Η μυστική διπλωματία των κ. Τσίπρα και Κοτζιά είχε ήδη ως αποτέλεσμα την εθνικά επιζήμια συμφωνία με τα Σκόπια. Έκπληκτοι οι πολίτες μαθαίνουν τώρα ότι μια αντίστοιχη συμφωνία προωθείται και με την Αλβανία. Καλούμε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσουν άμεσα τη βουλή για τι ακριβώς συζητούν εν κρυπτώ με τα Τίρανα. Αρκετά στοίχισαν στην Ελλάδα οι πάσης φύσεως διαπραγματεύσεις του κ. Τσίπρα, κρυφές και φανερές» αναφέρει η ανακοίνωση.

 
Υπενθυμίζεται ότι ο Α. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι «τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση. Θέματα τα οποία όμως ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «έδωσα λοιπόν, συμφώνησα μάλλον με τον Αλβανό ομόλογό μου, το επόμενο διάστημα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να εντείνουν τις προσπάθειές τους, χωρίς να έχουμε κάποια ιδιαίτερη πίεση, για να δούμε σε ποιο βαθμό θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν».

 
Κυβερνητικές πηγές στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, τόνισαν ότι «η σπουδή ορισμένων να δημιουργήσουν εκ νέου θέμα εκ του μη όντος για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, θα ήταν αξιοθρήνητη εάν δεν ήταν εθνικά επικίνδυνη».
 
Για τη ΝΔ σχολίασαν ότι «αφού η ΝΔ και τα φίλα προσκείμενα Μέσα της εκτέθηκαν διεθνώς με την προσπάθεια εκμετάλλευσης μίας άστοχης διατύπωσης του Επιτρόπου Χαν, που διευκρινίστηκε ότι αναφερόταν στην ΑΟΖ, τώρα επιδίδονται σε νέα σενάρια επιστημονικής φαντασίας», και κατέληξαν ότι «η αποστροφή του πρωθυπουργού στο ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα«. Και η γελοιότητα έχει τα όριά της».
 

Εξηγήσεις ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη

 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε ότι «η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού για «διευθέτηση» ζητήματος συνόρων με την Αλβανία, δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία για το τι εν κρυπτώ συζητά. Το θέμα του αμετάβλητου των συνόρων είναι το ιερό δισκοπότηρο της εθνικής μας στρατηγικής».
 
«Καλείται άμεσα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσουν με σαφήνεια και χωρίς προχειρότητα προς κάθε κατεύθυνση, την πάγια θέση της χώρας και να δώσουν εξηγήσεις για το νόημα της αναφοράς του» κατέληξε.