Σύμφωνα με τον υπουργό, καθώς για τη συμφωνία χρειάζεται η πλειοψηφία των βουλευτών του κοινοβουλίου, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, χρειάζεται επομένως μόνον έξι επιπλέον ψήφους για να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία». Επίσης, όπως αναφέρει κι ο ίδιος «σε μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο είναι πιθανόν περισσότερα του ενός κόμματα να μη συμμετάσχουν. Γι’ αυτό και η πλειοψηφία εκείνη την ημέρα ίσως να είναι μικρότερη από 130 ψήφους».
 
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο υπουργός, για πολιτικούς λόγους επιδιώκεται μια μεγαλύτερη πλειοψηφία των 150 ψήφων. «Η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία θα περάσει σε κάθε περίπτωση από το κοινοβούλιο. Όμως θέλω και πάλι να ξεκαθαρίσω το εξής: Επιδιώκουμε μία πλειοψηφία άνω των 150 ψήφων κι αυτή θα τη λάβουμε. Φυσικά δεν είμαι προφήτης – άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν, μπορεί να γίνουν σεισμοί. Αλλά υπό κανονικές συνθήκες δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα να κερδίσουμε αυτές τις 151 ψήφους» ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.
 
Ο υπουργός φαίνεται πως «τα μέτρησε ακριβώς» βλέποντας ψήφους από τη μεριά των βουλευτών του «Ποταμιού» και αφαιρώντας τους ψήφους των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι οποίοι δε θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

 

«Διπλωματικό αριστούργημα»
 

Σύμφωνα με τον υπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία «διπλωματικό αριστούργημα», η εν λόγω συμφωνία θα μπορούσε να «εξασφαλίσει μια θέση στα βιβλία της ιστορίας της περιοχής». 
 
«Αμέσως μετά ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ: «Εφόσον οι γείτονες μας θα έχουν εκπληρώσει τα καθήκοντά τους, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πει “Όχι”. Θα μπορέσουν τότε να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ κι εμείς δεν θα μπορούμε πια να το εμποδίσουμε. Κι ούτε και θέλουμε να το εμποδίσουμε» ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα ο υπουργός.
 
«Θεωρούμε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια. Έπειτα, θα πρέπει να κυρώσουμε άμεσα τη συμφωνία -και στους έξι μήνες έως τότε η αντιπολίτευση δεν θα έχει ούτε καν τη δυνατότητα να επιδιώξει νέα ψήφο δυσπιστίας, καθώς το έχει κάνει ήδη» συμπλήρωσε.
 

«Πρωτοφανής η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών»
 

Σχετικά με τα αν θεωρείται «ασυνήθιστη ενέργεια μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ», η σύλληψη και η κράτηση δύο ελλήνων στρατιωτών που έχασαν τον δρόμο τους και βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος ο υπουργός απαντά πως όχι μόνο είναι ασυνήθιστη αλλά και πρωτοφανής.
 
«Οι δύο στρατιώτες περιμένουν ήδη περισσότερο από τέσσερις μήνες να γίνει δίκη. Είναι ‘’ύποπτοι για κατασκοπεία’’. Είναι ρεαλιστικό να κυκλοφορούν κατάσκοποι με στολή; Αυτά είναι ανοησίες! Όσα δήθεν είδαν εκεί, δέκα μέτρα πέρα από τα σύνορα, θα μπορούσε κανείς να τα δει και από την ελληνική πλευρά με κιάλια», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών.
 
«Θα ήθελα να το διατυπώσω διαφορετικά. Πιστεύω ότι η ελευθερία και η ανθρώπινη ζωή δεν έχουν στην Τουρκία την ίδια σημασία που έχουν στην Ελλάδα. Αυτό μου θυμίζει συχνά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου η ανθρώπινη ζωή και η ελευθερία έχουν επίσης διαφορετική αξία από ό,τι σε μας. Εμείς ποτέ δεν θα συλλαμβάναμε και θα φυλακίζαμε δύο Τούρκους για μήνες χωρίς δίκη. Με την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των ανθρώπων δεν δικαιούται κανείς να παίζει πολιτικά παιχνίδια. Αυτό είναι απαράδεκτο» κατέληξε.