Μιλώντας στο Independent Balkan News Agency (IBNA) η υπουργός της γειτονικής χώρας αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΠΓΔΜ στην πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξη για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της Συμφωνίας των Πρεσπών και το δημοψήφισμα.
 
Απευθυνόμενοι στους Έλληνες, τους κάλεσε να χτίσουν σχέση φιλία και συμμαχίας με ένα κράτος στον Βορρά που είναι και φιλικό απέναντι στην Ελλάδα.
 
«Όταν πραγματοποίησε η χώρα τη συμφωνία με την Ελλάδα, ήταν πραγματικά μια στιγμή ελπίδας. Σήμερα, αυτή η ελπίδα γίνεται όλο και πιο πραγματική. Αλλά στην πολιτική, ειδικά στα Βαλκάνια, ολοκληρωμένο είναι μόνο ότι έχει τελείως ολοκληρωθεί. Και γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι. Μπορεί να έχουμε μία μέρα γιορτής, αλλά στην πραγματικότητα οι περισσότερες από τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας έχουν πλέον στραφεί στον επόμενο στόχο και αυτός είναι ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα, μια επιτυχημένη διαδικασία εφαρμογής και ένταξης στο ΝΑΤΟ» ανέφερε στη συνέντευξή της η υπουργός.
 
«Δεν πιστεύω ότι μόνο η πρόσκληση του ΝΑΤΟ ή η ένταξη στην ΕΕ είναι τα μόνα θετικά. Δεν είμαι ψευδής ιδεαλίστρια όταν λέω ότι αν κοιτάξετε και δείτε τους γείτονές σας ως συμμάχους σας, θα είστε πολύ καλύτερα. Είστε ισχυρότεροι. Είστε πιο σταθεροί. Πιστεύω λοιπόν ότι ίσως, το βασικό επιχείρημα για τη συμφωνία μας με την Ελλάδα δεν είναι μόνο η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά το γεγονός ότι μπορούμε να πούμε “έχουμε επιλέξει άλλη πορεία”» συμπλήρωσε.
 
Σχετικά με τις εσωτερικές διαμάχες με φόντο τη συμφωνία σημείωσε ότι «κάθε συμβιβασμός, ειδικά σε θέματα που είναι πολύ συναισθηματικά, που αγγίζουν το βασικό αίσθημα της ταυτότητας μας, είναι πάντα επικίνδυνο. Και θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που βλέπουν το ποτήρι μισό γεμάτο και κάποιοι που το βλέπουν εν μέρει άδειο».
 
Όπως υπογράμμισε η ίδια η χώρα της έχασε μία ιστορική ευκαιρία το 2008 και «δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλη μια ευκαιρία. Έχει κοστίσει στη χώρα μας όχι μόνο μια δεκαετία, μια χαμένη δεκαετία, άλλα χάσαμε το βηματισμό σε σχέση με τους γείτονές μας».
 
Όσον αφορά τις διαφωνίες στην Ελλάδα σχετικά με το ονοματολογικό η ίδια αναφέρει πως «αυτό ίσως να είναι το ευκολότερο επιχείρημα για να πούμε ότι έχουμε καταλήξει σε έναν καλό συμβιβασμό, όπου και οι δύο πλευρές μπορούν να διαμαρτύρονται εξίσου, αλλά και οι δύο πλευρές μπορούν να διεκδικήσουν εξίσου την επιτυχία. Εάν δεν ήταν έτσι, το πρόβλημα δεν θα υπήρχε για τρεις δεκαετίες». «Νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες θα βρουν ένα πολύ ανοιχτό και φιλικό κράτος στο βορρά», κατέληξε.