της Αλεξάνδρας Τάνκα

Η Σφαγή της Σρεμπρένιτσα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, με τους Σέρβους να σκοτώνουν περισσότερους από 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους άνδρες, γέρους και αγόρια, και με τα στρατεύματα του ΟΗΕ να νίπτουν τας χείρας τους υποστηρίζοντας πως δεν μπορούσαν να αμυνθούν όντας λιγότεροι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σφαγή στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ένα από τα χειρότερα εγκλήματα εθνικιστών στο οποίο συνέβαλαν και Έλληνες εθνικιστές.

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 1995, η εφημερίδα της Χρυσής Αυγής, δημοσιεύει συνέντευξη από δύο Έλληνες εθνικιστές εθελοντές στη Βοσνία, οι οποίοι είχαν πάει «αντιλαμβανόμενοι πως οι Σέρβοι της Βοσνίας, δεν είναι μόνο φύσει και θέση σύμμαχοι μας, αλλά και πως στα κακοτράχαλα βουνά γύρω από το Σαράγεβο κρίνεται και η τύχη της Πατρίδος μας» και που η αγάπη τους για τον πόλεμο φαίνεται ήδη στις πρώτες γραμμές: «Πάντοτε ήθελα να ζήσω την εμπειρία και τις συνθήκες του πολέμου, τον καπνό στο θολό πεδίο της μάχης» αναφέρει στη συνέντευξη ο Έλλην «πατριώτης».
 

Σε ερώτηση σχετικά με το πόσοι Έλληνες βρίσκονταν στο πεδίο και σε ποιες μονάδες υπηρετούν, ο εθνικιστής εθελοντής γίνεται πολύ συγκεκριμένος: «Όλοι ανήκουν σε μάχιμα τμήματα. Πρόσφατα μάλιστα συγκροτήθηκε και Ελληνική εθελοντική φρουρά αποτελούμενη εξ ολοκλήρου από Έλληνες εθελοντές».
 
Ο εθνικιστής – εθελοντής αναφέρεται πιθανότατα στην Ελληνική Εθελοντική Φρουρά (ΕΕΦ), μια ομάδα Ελλήνων εθελοντών και οι οποίοι λέγονται ότι ήταν αυτοί που την επόμενη της σφαγής ύψωσαν την Ελληνική σημαία, τη Βυζαντινή, και της Βεργίνας, δίπλα στη Σερβική.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» το 2005, μετά την πτώση της πόλης, «οι εθελοντές Αντώνης Μήτκος (ο οποίος ήταν διοικητής της Φρουράς), ο Τρύφωνας Βασιλειάδης (υποδιοικητής), ο Σπύρος Τζανόπουλος και ο Ελληνορουμάνος Αννα Φρορίν είχαν φωτογραφηθεί με σέρβους αξιωματικούς στα ερείπια ορθόδοξης εκκλησίας». Ο Σπύρος Τζανόπουλος, αποτελούσε και στέλεχος της Χ.Α. με το κανάλι MEGA να τον διαφημίζει ως Έλληνα πατριώτη ενάντια στο μουσουλμανικό/ ισλαμικό τόξο «που πάνε να δημιουργήσουν οι Τούρκοι», όπως φαίνετα σε βίντεο που έχει αναρτήσει στο youtube η ιστοσελίδα XYZ Contagion.


 

Κάθε πόλεμος ωστόσο χρειάζεται και τον ανεφοδιασμό του –και όχι μονάχα όσον αφορά τα όπλα. Σε ερώτηση λοιπόν από πού ενισχύονται με τρόφιμα και φάρμακα αλλά και ηθικά οι Σέρβοι εθνικιστές, ο συνεντευξιαζόμενος απαντά «ενισχύονται μόνο από Έλληνες και την Ελληνική Εκκλησία».
 
Επίσης, ήδη από το 1995 οι Έλληνες εθνικιστές φαίνεται πως έψαχναν νέους αντιπάλους ως προς το ονοματολογικό, με τους εθνικιστές Σέρβους «να πιστεύουν ότι το κράτος των Σκοπίων είναι αδύνατο να επιβιώσει στο μέλλον. Και γι’ αυτό τον λόγο δεν πρέπει κατ’ ουσία να υφίσταται. Πιστεύουν πως πρέπει να διαλυθεί και να μοιραστεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Σερβία».
 
Ο Έλληνας εθελοντής μάλιστα αναφέρει με λύπη πως όλοι αναφέρονται στην περιοχή ως «Μακεδονία» καθώς «οι πολιτικοί ‘’ηγέτες’’ της Πατρίδος μας, από την εποχή του Εθνικού κυβερνήτη Ιωάννου Μεταξά έχουν εσκεμμένα κλείσει τα μάτια».
Όμως ποια ακριβώς ήταν η φύση των εθελοντών Ελλήνων; Ήταν στ’ αλήθεια εθνικιστές; Κι αν ναι, κατά πλειοψηφία ή απλώς ένα μικρό κομμάτι;
 
Στην ερώτηση αυτή έρχεται να απαντήσει ο συνεντευξιαζόμενος: «Θα έλεγα πως η μεγάλη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εθελοντών είναι λιγότερο ή περισσότερο συνειδητοποιημένοι Εθνικιστές. Εξαιρούνται δύο τρεις» κι όπως φαίνεται όλοι γνώριζαν για τη Χ.Α. ενώ κάποιοι μάλιστα διάβαζαν και την εφημερίδα, καθώς «στη Βοσνία υπήρχαν και υπάρχουν αρκετοί Χρυσαυγίτες εθελοντές, περισσότεροι από κάθε άλλη οργάνωση ή κόμμα».
 
Άλλωστε κάποιοι από αυτούς είχαν φωτογραφηθεί να χαιρετάνε και ναζιστικά χαμογελώντας σε μια «αναμνηστική» φωτογραφία.


(Η φωτογραφία έχει αρχικά δημοσιευτεί στον ιστότοπο ΧΥΖ Contagion)
 

Στη φωτογραφία πρώην και νυν μέλη της Χ.Α.:  Μπέλμπας Απόστολος, Μαυρογιαννάκης Μιχάλης, Σωκράτης Κουσουμβρής και ακόμη δύο.
 
Το 2006, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσιος Παπαληγούρας, διέταξε εισαγγελική έρευνα με τη συμμετοχή των Ελλήνων εθελοντών. Ωστόσο 12 χρόνια μετά, οι άνθρωποι αυτοί συνεχίζουν να κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι.

*Τον Μάρτιο του 2016, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία έκρινε ένοχο τον πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς για τη γενοκτονία και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 40 ετών