Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι απευθείας συνομιλίες που θα έχουν στο Ελσίνκι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν θα ξεκινήσουν στις 13.15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) την Δευτέρα και θα διαρκέσουν τρεις ώρες, συμπεριλαμβανομένης και της συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της συνόδου κορυφής.
 
Όπως σημειώνεται, μετά τη συνάντηση αναμένεται να ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, όπου θα αναφερθούν στα αποτελέσματα των συνομιλιών τους.
 
«Έχω το ΝΑΤΟ. Έχω το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι σε αναβρασμό. Και έχω τον Πούτιν. Ειλικρινά, ο Πούτιν μπορεί να είναι ο ευκολότερος από όλους» δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο Ντ. Τραμπ, κατά την επίσκεψη του στη Βρετανία. «Νομίζω πως το να βρισκόμαστε με τη Ρωσία, να βρισκόμαστε με την Κίνα είναι ένα καλό πράγμα, να τα βρίσκουμε με τους άλλους είναι καλό πράγμα. Δεν είναι κακό πράγμα, το έχω πει πολλές φορές» συμπλήρωσε.
 
Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης, με τις αναλύσεις να συμφωνούν πως οι κυρώσεις της Δύσης έναντι της Ρωσίας ή το καθεστώς της Κριμαίας στην Ουκρανία δεν θα επηρεαστούν κατά τη συνάντηση. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως γίνεται ειδική αναφορά στις πρόσφατες απελάσεις Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα, «που έγιναν με τις ευλογίες των ΗΠΑ», όπως υπογραμμίζεται.
 
Εξίσου σημαντικό, το γεγονός πως μόλις την Παρασκευή στις ΗΠΑ, δώδεκα Ρώσοι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών κατηγορήθηκαν από το Ομοσπονδιακό συμβούλιο ενόρκων πως παραβίασαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Δημοκρατικού κόμματος αποσπώντας πληροφορίες για μισό εκατομμύριο ψηφοφόρων, παρεμβαίνοντας στην προεκλογική περίοδο.