Σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών στη γερμανική FAZ, ο Νίκος Κοτζιάς διατρανώνει τη σιγουριά του για την έγκριση της συμφωνίας, καθώς ανέφερε πως «έχουμε τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών του Κοινοβουλίου και ότι αυτή η πλειοψηφία θα εξακολουθήσει να υπάρχει».
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, χρειάζεται επομένως μόνον έξι επιπλέον ψήφους για να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία. Επιπλέον, σε μια ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο είναι πιθανόν περισσότερα του ενός κόμματα να μη συμμετάσχουν. Γι’ αυτό και η (αναγκαία) πλειοψηφία εκείνη την ημέρα ίσως να είναι μικρότερη από 130 ψήφους (…) Με άλλα λόγια: Η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία θα περάσει σε κάθε περίπτωση από το Κοινοβούλιο» δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς στο γερμανικό μέσο, ενώ επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, σημείωσε πως στόχος είναι η ψήφιση με περισσότερες από 150 ψήφους στη Βουλή.
 
«Όμως θέλω και πάλι να ξεκαθαρίσω το εξής: Επιδιώκουμε μία πλειοψηφία άνω των 150 ψήφων κι αυτή θα τη λάβουμε. Αλλά υπό κανονικές συνθήκες δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα να κερδίσουμε αυτές τις 151 ψήφους. Μέτρησα ακριβώς. Ισχύει ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα υπερψηφίσουν ως κόμμα, όμως υπάρχουν βουλευτές αυτού του κόμματος που θεωρούν καλή τη συμφωνία. Επιπλέον υπάρχει το Ποτάμι, στο οποίο δεν βρίσκουν βεβαίως καλή τη συμφωνία όλοι οι βουλευτές του, οπωσδήποτε όμως κάποιοι εξ αυτών» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, προκαλώντας την αντίδραση των ΑΝΕΛ.
 
Η απάντηση ήρθε διά στόματος εκπροσώπου τύπου του κόμματος των ΑΝΕΛ, με τον Θεόδωρο Τοσουνίδη να σημειώνει πως οι δηλώσεις Κοτζιά απηχούν «προσωπικές εκτιμήσεις», καλώντας μάλιστα «ο καθένας να περιορίζεται “στα του οίκου του”».
 
Παράλληλα, επιχείρησε να αδειάσει τον Ν. Κοτζιά, σημειώνοντας «η σημερινή κυβέρνηση, από την αρχή του βίου της (Σεπτέμβριος 2015), είναι κυβέρνηση δύο συνεργαζόμενων κομμάτων, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζεται επισήμως διά μέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος μεταφέρει την κοινή συνισταμένη μεταξύ των δύο πολιτικών ηγετών, του Πάνου Καμμένου και του Αλέξη Τσίπρα».
 
Ακόμη, πρόσθεσε πως «η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας παραμένει αδιαπραγμάτευτη: καμία χρήση του ονόματος της Μακεδονίας στην ονομασία του γειτονικού κράτους».