Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η επιστολή του Μ. Ακινζτί, που υπογράφει ως Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, αποτελεί «απάντηση» στην αντίστοιχη επιστολή του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, με αφορμή την επικείμενη ανανέωση της εντολής της UNFICYP.
 
Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην επιστολή με τίτλο «εσώκλειστο» (enclosure) με ημερομηνία 2 Ιουλίου που κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Τουρκοκύπριος ζητά την επανεξέταση της εντολής της αποστολής της UNFICYP.
 
«Αν και η παρουσία της UNFICYP συνέβαλε στη σταθερότητα στο νησί μας μέσω της αρχικής εντολής της μετά από περισσότερο από μισό αιώνα λειτουργίας της στην Κύπρο, είναι επιτακτική ανάγκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επανεξετάσει και να αξιολογήσει σοβαρά την εντολή αυτής της αποστολής υπό το φως των θεμελιωδών αλλαγών στις περιστάσεις, όπως το άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ των δύο πλευρών και τα σχετικά», αναφέρει.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Μ. Ακιντζί επικαλείται έκθεση του επικεφαλής της επιτροπής για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις εν έτη 2000, Λαχτάρ Μπραχίμι, η οποία αναφέρει ότι πρέπει να επιδιωχθεί η αποδοχή και η συναίνεση όλων των τοπικών μερών για να είναι ειρηνευτική επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών επιτυχής. Ακόμη, αναφέρει πως η UNFICYP εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις τουρκοκυπριακές αρχές χωρίς νομική βάση, παρά τις τις επανειλημμένες εκκλήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για την καθιέρωσή της.
 
Παρακάτω, ο Μ. Ακιντζί χαρακτηρίζει την τουρκική εισβολή ως «νόμιμη απάντηση στο στρατιωτικό πραξικόπημα της Ελλάδας στην Κύπρο στις 15 Ιουλίου 1974», ενώ αμέσως μετά κάνει ειδική αναφορά στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, υπενθυμίζοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας «τις επανειλημμένες εκκλήσεις και προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για τη δημιουργία ενός μηχανισμού με τον οποίο οι συνιδιοκτήτες του φυσικού πλούτου γύρω από την Κύπρο, δηλαδή οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, θα αποφασίζουν από κοινού για τη διαχείριση και τη μελλοντική εκμετάλλευση αυτών των πόρων».
 
Τέλος, προτού διαβεβαιώσει τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ για την ισχυρή του δέσμευση και πολιτική βούληση για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, ο Μ. Ακιντζί υποστηρίζει πως «δεν πρέπει να αποκλείεται μια συνολική αναθεώρηση της εντολής, καθώς και το επίπεδο και η έννοια της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί, καθώς, κατά τη γνώμη μου, κάθε παρουσία που δημιουργεί μια άνετη ζώνη για την Ελληνοκυπριακή πλευρά στην Κύπρο πρέπει να αμφισβητηθεί».