Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ομοσπονδιακό συμβούλιο ενόρκων παρέπεμψε τους δώδεκα ρώσους πράκτορες έπειτα από αίτημα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ ο οποίος ερευνά την υπόθεση της ρωσικής ανάμιξης στις εκλογές αυτές.
 
Οι δώδεκα Ρώσοι κατέχουν θέσεις αξιωματικών της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας και κατηγορούνται ότι παραβίασαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Χίλαρι Κλίντον και το δίκτυο του Δημοκρατικού Κόμματος.
 
Σημειώνεται ότι η παραπομπή των κατηγορούμενων γίνεται λίγες μέρες πριν τη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνσκι της Φινλανδίας, ωστόσο σύμφωνα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ενημερωθεί νωρίτερα.
 
Σύμφωνα με τον Ροντ Ροζενστάιν, τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, οι 12 Ρώσοι που κατονομάζονται κατηγορούνται ότι εγκατέστησαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές λογισμικό για να κατασκοπεύουν τους χρήστες και να διαβάζουν τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Στη συνέχεια δημιουργήσαν εικονικά διαδικτυακά προφίλ για να δημοσιοποιήσουν τις πληροφορίες που είχαν κλέψει, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2016, ενώ υπολογίζεται ότι έκλεψαν πληροφορίες περισσότερων από 500.000 ψηφοφόρους. Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι στις κατηγορίες περιλαμβάνεται και εκείνη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, μέσω της χρήσης κρυπτονομισμάτων.
 
Από μεριάς της η Ρωσία τονίζει ότι εν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι τα 12 άτομα συνδέονται με τη στρατιωτική υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας ή στη παραβίαση των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Δημοκρατικού Κόμματος πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.
 

Τραμπ σε Ομπάμα: Ήξερες και δεν έκανες τίποτα

 
Επίθεση κατά των Δημοκρατικών και την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κάνοντας λόγο για βαθύ κράτος.
 
«Οι ιστορίες που ακούσατε χθες για τους 12 Ρώσους έγιναν επί κυβέρνησης Ομπάμα, όχι επί κυβέρνησης Τραμπ», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος. «Γιατί δεν έκαναν κάτι για αυτό, ιδίως αφού όπως λέγεται ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ενημερωθεί από το FBI τον Σεπτέμβριο, πριν από τις εκλογές; (…) Πού είναι ο διακομιστής της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος και γιατί δεν τον έχει στην κατοχή του το FBI; Βαθύ κράτος;»