Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές ευελπιστούν να εκδώσουν κοινή διακήρυξη για πρώτη φορά μετά το 2015 καθώς κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο δεδομένου τις διαφωνίες σε ό,τι αφορά τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και άλλα ζητήματα.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου χρειάζεται να αποκτήσει νέους κανόνες, τόσο για τις εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας, όσο και για τις επιδοτήσεις βιομηχανιών. Ο ίδιος σημείωσε επίσης πως το Πεκίνο γνωρίζει πώς να ανοίξει την κινεζική οικονομία και μπορεί να το πράξει εάν το επιθυμεί.
 
Από μεριάς του ο εκπρόσωπος της Κινέζικης πλευράς ανέφερε πως το Πεκίνο θα επιδιώξει να αποκαταστήσει την ισορροπία στις διμερείς εμπορικές σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Η σύνοδος θα επικεντρωθεί κυρίως στο εμπόριο και ειδικά στην αναμόρφωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), καθώς και στην αναγραφή γεωγραφικών προσδιορισμών (αποδεικτικών προέλευσης) σε ορισμένα διατροφικά προϊόντα.
 
Η ευρωπαϊκή πλευρά αναμένεται να θέσει τους προβληματισμούς της  για τους περιορισμούς ως προς την πρόσβαση ευρωπαϊκών εταιρειών στην κινεζική αγορά, αλλά και την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας των ευρωπαϊκών εταιρειών που επιχειρούν στην Κίνα.
 
Επί τάπητος θα τεθεί και  η κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», οι κρίσεις στη Μιανμάρ και το Αφγανιστάν, η διαπραγμάτευση των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, καθώς και οι προσπάθειες να περισωθεί η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
 
Η Κίνα ταυτοχρόνως προσπαθεί να βρει στο πρόσωπο της Ευρώπης αντίβαρο για τα αντίποινα των ΗΠΑ στο Πεκίνο με την επιβολή δασμών σε προϊόντα.  Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς ακόμα και στο σύνολο των κινεζικών εξαγωγών στη χώρα του, ενώ το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα ανταποδίδει σε κάθε μέτρο που εξαγγέλλεται από την Ουάσιγκτον.
Η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν καθήκον να μην αρχίζουν εμπορικούς πολέμους δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, καλώντας τις κυβερνήσεις των τριών χωρών να συμβάλουν στη διαδικασία αναμόρφωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
 
Ο Τουσκ επισήμανε ότι υπάρχει χρόνος για να αποφευχθεί το ξέσπασμα συγκρούσεων και το χάος στο πεδίο του εμπορίου.
Φαίνεται πως η Κίνα και η ΕΕ μοιράζονται τον ίδιο «εχθρό» αφού σε δηλώσεις του ο Ντ. Τραμπ αποκάλεσε την Ένωση τον μεγαλύτερο εχθρό των ΗΠΑ, συμπεριλαμβάνοντας και την Κίνα στη μαύρη λίστα του.
 
«Βασικά πιστεύω ότι έχουμε πολλούς εχθρούς» είπε ο Ντ. Τραμπ μιλώντας στο CNS News. «Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας εχθρός, δεδομένου τι μας κάνουν στο εμπόριο. Τώρα δε θα σου ερχόταν στο μυαλό η ΕΕ (σ.σ. ως εχθρός) αλλά είναι εχθρός» συμπλήρωσε.
 
Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε και δύο ακόμη χώρες στη λίστα του λέγοντας πως μετά την ΕΕ , έρχονται η Κίνα και η Ρωσία. «Η ΕΕ είναι πολύ δύσκολη. Σέβομαι τους ηγέτες των χωρών αυτών. Αλλά – με μια εμπορική έννοια, μας έχουν πάρει ως δεδομένους» πρόσθεσε.