Την Κυριακή η Τουρκία τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της αιματηρής απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Κατά την απόπειρα πραξικοπήματος έχασαν τη ζωή τους 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο Τ. Ερντογάν από μεριάς του επιρρίπτει την ευθύνη στον παλιό σύμμαχο και ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλεν, όμως ο ίδιος, ο οποίος βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ για 20 χρόνια, αρνείται πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη.
 

«Το λέω ξεκάθαρα, ξέρουμε ποιος, πότε και τι στάση τήρησε. Και έχουμε αντιληφθεί ποιος συνεργάζεται με ποιον», πρόσθεσε.
 
«Το πραξικόπημα μας έδειξε ποιοι είναι οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές. Έχουμε δυνατή μνήμη. Μπορεί να μην λέμε συχνά τι περάσαμε, αλλά ποτέ δεν το ξεχνάμε. Μας έδειξε την υποκρισία. Ξέρουμε ποιοι προσευχήθηκαν εκείνο το βράδυ για εμάς και ποιοι για την επιτυχία του κινήματος του Γκιουλέν. Στο τέλος θα θυμόμαστε τη σιωπή όσων θεωρούσαμε φίλους μας. Αυτοί που έφυγαν από τη χώρα μας δεν θα σβηστούν ποτέ από τη μνήμη μας» είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.
 
«Θα συνεχίσουμε χωρίς ανάπαυλα τον αγώνα μας (…) στο εσωτερικό, όπως και στο εξωτερικό των συνόρων μας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε αυτούς που ήλπιζαν στους πραξικοπηματίες, τους Γκιουλενιστές και μετά άλλαξαν στάση και έζησαν απογοήτευση». 
 
Περίπου 77.000 άτομα συνελήφθησαν ως φερόμενοι πραξικοπηματίες ή ύποπτοι για τρομοκρατία. Πολλοί περισσότεροι από 100.000 έχασαν τη δουλειά τους, ενώ περί τα 140 μέσα ενημέρωσης εξωθήθηκαν σε λουκέτο. 
 
Σύμφωνα με το Anadolu, πάνω από 1.600 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια για τη φερόμενη ανάμιξή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος. Περίπου 77.000 ύποπτοι έχουν προφυλακιστεί, ενώ πάνω από 140.000 άνθρωποι αποπέμφθηκαν, καθαιρέθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.