Οι 450 πρόσφυγες είχαν διασωθεί στη Μεσόγειο με την Ιταλία να υιοθετεί για άλλη μια φορά σκληρή στάση απέναντι στο προσφυγικό και κάνοντας πράξη τις απειλές και του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι.
 
Η πρώτη αντίδραση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματεό Σαλβίνι ήταν τα σκάφη της Frontex να κατευθυνθούν νότια «είτε προς τη Λιβύη είτε προς τη Μάλτα», εφόσον οι μετανάστες διασώθηκαν. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας  Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος απηύθυνε γραπτώς έκκληση σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης να δεχθούν ορισμένους από τους μετανάστες.
 
Ο Τζ. Κόντε είχε διαμηνύσει ωστόσο ότι δε θα δεχόταν τους πρόσφυγες. Ο Μ. Σαλβίνι φαίνεται να είχε προτείνει στον πρωθυπουργό τρεις λύσεις:  Την άμεση κατανομή των 450 ανθρώπων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την επαναπροώθησή τους στη Λιβύη, ή την παραμονή τους στα πλοία, όπου αναφέρεται πως θα γίνει η ταυτοποίησή τους και η εξέταση των αιτημάτων τους. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οκτώ άνθρωποι που είχαν ανάγκη ιατρικής βοήθειας κατέβηκαν στη Λαμπεντούζα για να τη λάβουν.
 
Ο Ιταλός πρωθυπουργός έγραψε στη σελίδα του στο facebook ότι η Γαλλία και η Μάλτα συμφώνησαν  να λάβουν από 50 ανθρώπους έκαστη, ενώ επιχαίροντας σημείωσε πως «έπειτα από μια ημέρα τηλεφωνικών και γραπτών επαφών με όλους τους 27 ευρωπαίους ηγέτες», λέγοντας ότι τους υπενθύμισε «τη λογική και το πνεύμα του καταμερισμού που περιελήφθησαν στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου».
 
Σε επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ έγραφε : «Στο πλαίσιο αυτό που βλέπει την Ιταλία πάντα στην πρώτη γραμμή απέναντι στην επιτακτικότητα της διάσωσης ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα, σου ζητώ μια σαφή ένδειξη καταμερισμού της ευθύνης της διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου και να εξετάσεις την πιθανότητα να δεχθείς σε ένα λιμάνι ή να αναλάβεις ένα μέρος των περίπου 450 διασωθέντων»