Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», ο Ευ. Λαμπάκης δήλωσε πως «ο Δήμος Αλεξανδρούπολης δεν εμπλέκεται στην υπόθεση χρηματισμού που έχει δει το φως της δημοσιότητας», στον απόηχο της απέλασης των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι δύο διπλωμάτες κατηγορήθηκαν για συνεργασία με επιχειρηματίες προκειμένου να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, Ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, απόπειρα δωροδοκίας έπεσε στο κενό όταν Έλληνας στρατιωτικός ανέφερε το περιστατικό στον διοικητή του. «Για την Ελλάδα να διώξει Ρώσους αξιωματούχους είναι υπερβολικό, όχι μόνο γιατί υπάρχουν πολιτισμικοί και θρησκευτικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα κυβερνάται από ένα κόμμα που κάποτε απολάμβανε των στενών δεσμών με το Κρεμλίνο. Πιστεύω ότι δεν έχει προηγούμενο. Ακόμα και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, όταν ήμασταν ένα κράτος πρώτης γραμμής κατά του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η Ελλάδα είχε αποφύγει να απελάσει ανατολικοευρωπαίους διπλωμάτες» δήλωσε ένας Έλληνας αξιωματούχος στην FT, ενώ εκτιμάται επίσης πως οι Ρώσοι διπλωμάτες πλήρωσαν ακροδεξιές οργανώσεις μέσω τοπικού Έλληνα επιχειρηματία».

Ερωτηθείς για την επιρροή που ασκούν οι Ρώσοι στην Αλεξανδρούπολη, ο δήμαρχος υποστήριξε πως δεν τίθεται θέμα επέμβασης τους στα κοινά, ενώ έκανε λόγο για τη μεγάλη προσέλευση Ρώσων τουριστών στην πόλη. «Μόνο το 2013 είχαμε 24.000 διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Αλεξανδρούπολης από τους Ρώσους», ανέφερε χαρακτηριστικά.