Όπως μεταδίδει ο Guardian, στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ηγετών αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα της ρήξης που έχει παρουσιαστεί τους τελευταίους μήνες  ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα, λόγω της φημολογούμενης παρέμβασης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

«Οι σχέσεις μας δεν υπήρξαν ποτέ χειρότερες»

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του με τον Πούτιν, ο Τραμπ υποστήριξε μέσω μηνύματος στο twitter ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι χειρότερες από ποτέ, λόγω των βλακωδών χειρισμών των ΗΠΑ. «Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν υπήρξαν ποτέ χειρότερες, εξαιτίας πολλών ετών αμερικανικής ηλιθιότητας και βλακείας, και τώρα λόγω του στημένου κυνηγιού μαγισσών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.


Το μήνυμα αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί να εκληφθεί και ως αιχμή για την έρευνα που διεξάγει το FBI σχετικά με τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές. Ο Τραμπ τόνισε ότι οι όποιες ευθύνες για ρωσικές παρεμβάσεις, οφείλονται στην κυβέρνηση Ομπάμα.


Σύμφωνα με το BBC, ο σύμβουλος ασφαλείας της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζον Μπόλτον, δήλωσε πως στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθεί ο πόλεμος στη Συρία, αλλά και η γενικευμένη κρίση στη Μέση Ανατολή. «Θα συζητήσουμε για τη Συρία, αλλά και για άλλα κομμάτια της Μέσης Ανατολής, ενώ θα υπάρξει συζήτηση και για τον πολλαπλασιασμό των πυρηνικών».

Όπως αναφέρει το Politico σε άρθρο του, η συνάντηση του Ελσίνκι μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για τον Τραμπ, καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο Πούτιν ασκεί κακή επιρροή στον Τραμπ. Το δημοσίευμα επισημαίνει πως το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες την προηγούμενη εβδομάδα, κατά 12 Ρώσων στρατιωτικών χάκερ, για την εμπλοκή τους στις προεδρικές εκλογές του 2016. Μέλη του Κογκρέσου απαίτησαν από τον Τραμπ να ακυρώσει την σημερινή συνάντησή του με τον Πούτιν.

Αιχμές κατά Γερμανίας και Ρωσίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκθείασε τη δύναμη της Νατοϊκής συμμαχίας, υποστηρίζοντας ότι «το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ τόσο συνεκτικό. Το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρό όσο σήμερα. Στην αρχή ήταν λίγο δύσκολα, αλλά τελικά ήμασταν αγαπημένοι».

Ωστόσο, προ ημερών έβαλλε κατά των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ που δεν τηρούν τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις τους, εστιάζοντας σε Γερμανία και Ρωσία. «Τι στο καλό είναι το ΝΑΤΟ εάν η Γερμανία πληρώνει τη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια για αέριο και ενέργεια; Γιατί υπάρχουν μόνο 5 από τις 29 χώρες που ικανοποιούν τις δεσμεύσεις τους; Οι ΗΠΑ πληρώνουν για την προστασία της Ευρώπης, και μετά χάνουν δισ. δολ. στο Εμπόριο. Πρέπει να καλυφθεί ο στόχος του 2% τώρα, όχι το 2025»

Νέα επίθεση σε ΕΕ

Μιλώντας στο CNS την Κυριακή, ο Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως η Ένωση είναι εχθρός των ΗΠΑ λόγω της στάσης που τηρεί στις εμπορικές της σχέσεις με την Ουάσινγκτον. «Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας εχθρός, δεδομένου τι μας κάνουν στο εμπόριο. Τώρα δε θα σου ερχόταν στο μυαλό η ΕΕ (σ.σ. ως εχθρός) αλλά είναι εχθρός». Παράλληλα, συμπλήρωσε και δύο ακόμη χώρες στη λίστα του λέγοντας πως μετά την ΕΕ , έρχονται η Κίνα και η Ρωσία. «Η ΕΕ είναι πολύ δύσκολη. Σέβομαι τους ηγέτες των χωρών αυτών. Αλλά – με μια εμπορική έννοια, μας έχουν πάρει ως δεδομένους».

Μέι: Ο Τραμπ μου είπε να μηνύσω την ΕΕ

Την Κυριακή η Τερέζα Μέι αποκάλυψε πως σε συνάντηση που είχε με τον Ντ. Τραμπ στη Βρετανία, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη χώρα, πως ο Αμερικανός Πρόεδρος της είχε προτείνει να μηνύσει την ΕΕ και όχι να διαπραγματευτεί μαζί της.

«Μου είπε ότι πρέπει να μηνύσω την ΕΕ: ‘’Μήνυσε την ΕΕ, μην πας σε διαπραγματεύσεις. Μήνυσέ τους’’» αποκάλυψε η Μέι.

Την Παρασκευή ο Ντ. Τραμπ είπε πως έδωσε «μια πρόταση στη Μέι, όχι τόσο συμβουλή» για το πώς να χειριστεί τις ομιλίες για το Brexit. «Νομίζω ότι το βρήκε ίσως πάρα πολύ βάναυσο, και αυτό είναι εντάξει. Της έδωσα μια πρόταση, όχι συμβουλή. Θα μπορούσα να καταλάβω πλήρως γιατί σκέφτηκε ότι ήταν λίγο δύσκολο.

Βολές Τουσκ κατά Τραμπ

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ηγέτη των ΗΠΑ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι καλύτεροι φίλοι και το να πει κανείς πως είναι εχθροί είναι «ψεύτικες ειδήσεις».

«Η Αμερική και η ΕΕ είναι οι καλύτεροι φίλοι. Όποιος λέει ότι είμαστε εχθροί διαδίδει fake news [ψεύτικες ειδήσεις]», έγραψε στο Twitter ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας.