Την πεποίθηση ότι θα συνεχίσει να κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, ενώ αναφέρθηκε και στο κλίμα με τη Ρωσία, έπειτα από την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από το προξενείο στην Ελλάδα, με τις κατηγορίες ότι αναμείχθηκαν στη συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ.
 
Υπενθυμίζεται ότι αιχμές κατά της Ελλάδας άφησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο εορτασμού της επετείου για τα δύο χρόνια από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
 
Αναφερόμενος στην προ ολίγων ημερών συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ο ΑΝΥΕΘΑ τόνισε ότι «από την δική μας πλευρά τέθηκε η αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών μας. Είναι ακριβές ότι ήταν η μόνη φορά κατά τη συνάντηση αυτή, παρά το γεγονός ότι έκανε αναφορά  στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, που δεν συνέδεσε άμεσα τα δύο αυτά θέματα».
 
Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται σε φυλακές στην Τουρκία, σημείωσε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή, ενδεχομένως με διαφορετικές μορφές. Η μια ήταν στο πρόσφατο παρελθόν στο επίπεδο επιθετικής ρητορικής και σε δεύτερη φάση και πρακτικής έντασης, με την έννοια ότι συνεχίζει να μην αποφυλακίζει τους δύο στρατιωτικούς μας, συνεχίζει να συνδέει το ζήτημα αυτό, άμεσα ή έμμεσα, ανάλογα με την περίπτωση, με αυτό της παράδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έτυχαν ασύλου στη χώρα μας. Θα συνεχίσει με μια κυμαινόμενη ένταση».
 
«Η ελπίδα μου, όσο και η διεκδίκηση της  ελληνικής κυβέρνησης, είναι να επιστρέψουν σύντομα αλλά σε καμία περίπτωση εμείς δεν συναλλασσόμεθα με τον Ερντογάν στο επίπεδο  του συμψηφισμού των δυο διαφορετικών περιπτώσεων, της απαράδεκτης κράτησης των δύο στελεχών μας και της υπόθεσης των 8 Τούρκων» συμπλήρωσε.
 
Επιπλέον, χαρακτήρισε την Τουρκία «αναθεωρητική» χώρα», η οποία «θα συνεχίσει να διατυπώνει την άποψη ότι υπάρχουν αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο και “γκρίζες ζώνες”».
 

«Υπάρχουν στοιχεία για ανάμειξη της Ρωσίας»

 
Για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών ο Κουβέλης ανέφερε ότι «η χώρα μας δεν έχει πολιτική, δεν έχει κουλτούρα απελάσεων. Η απέλαση των διπλωματών της Ρωσίας, ήταν το αποτέλεσμα ενεργειών που έπραξαν και οι οποίες ήταν εξαιρετικά προσβλητικές».
 
«Υπάρχουν στοιχεία για αυτό, τα οποία γνωρίζει η κυβέρνηση. Έχει διακηρύξει η κυβέρνηση, με τον πιο σαφή τρόπο ότι δεν υπήρξαν πιέσεις, από κανέναν, από καμία άλλη χώρα, όπως υποστηρίζει η άλλη πλευρά, ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Κανένας δεν πίεσε τη χώρα μας ούτε Αμερικανός ούτε οποιοσδήποτε άλλος για να προβούμε στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών».
 
Επιπροσθέτως, μίλησε για την ανάγκη της Ελλάδας να έχει «και τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία», υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα ως χώρα της ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να βρεθεί ο χώρος συνεργασίας της Ευρώπης με τη Ρωσία. Η Ελλάδα δεν επιλέγει να έχει αντίπαλες ή εχθρικές σχέσεις με τη Ρωσία». 
 
Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «μπορούν να αποκατασταθούν», καθώς το κλίμα που δημιουργήθηκε «δεν ήταν το κλίμα των περασμένων μηνών ή και ετών». Έτσι, επεσήμανε ότι «ειδικά για το θέμα της συμφωνίας με τη FYROM, πίεση από την πλευρά της Ρωσίας προς την ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρξε. Εκείνο όμως που σημειώνω είναι ότι η Ρωσία από τον Αύγουστο του 1992 ήταν η χώρα η οποία μαζί με κάποιες άλλες λίγες χώρες, έσπευσε και ονόμασε τη γειτονική χώρα με το όνομα “Μακεδονία”».
 

«Λήξαν» το ζήτημα των Ρώσων διπλωματών για Τζανακόπουλο

 
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολίασε το περιστατικό, τονίζοντας πως «για το ζήτημα των Ρώσων διπλωματών πήραμε τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε κι αυτή τη στιγμή το θεωρούμε λήξαν. Απελάθηκαν διότι στα χέρια των αρμόδιων αρχών ήρθαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία δεν υπήρξε ο απαιτούμενος σεβασμός που πρέπει να επιδεικνύουν όλοι οι διπλωματικοί υπάλληλοι προς το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό νόμο. Τελεία και παύλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζει δόγμα εξωτερικής πολιτικής η ελληνική κυβέρνηση».
 
Στις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είχε αναφέρει πως οι απελάσεις γίνονται σε ακολουθία πολιτικής της Δύσης απέναντι στη Μόσχα, κατηγορώντας την Αθήνα ότι δεν έχει καμία απόδειξη, ο Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει κανένας αμερικανικός δάκτυλος», και ότι ο Λαβρόφ κάνει «λάθος».
 
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν πρόκειται να συρθεί πίσω από οποιονδήποτε για να υπονομεύσει μια στρατηγική στην εξωτερική της πολιτικής, η οποία προσπαθούμε να είναι πολυδιάστατη, ενεργητική και με πολλά ανοίγματα σε όλο τον κόσμο, χωρίς παρωπίδες και χωρίς αποκλεισμούς» πρόσθεσε.
 

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τους Έλληνες στρατιωτικούς
 

Χαρακτήρισε «δύσκολη» τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ερντογάν, αλλά φάνηκε αισιόδοξος για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, σημειώνοντας ότι «η σύλληψη αυτή έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο ζήτημα, καθώς παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκτιμώ, όμως, ότι η διάθεση, έτσι όπως προέκυψε από τη συνάντηση των δύο ηγετών πριν από λίγες μέρες, είναι μάλλον καλύτερη σ' αυτή τη φάση».
 
Ωστόσο, πρόσθεσε πως «από αυτό το σημείο -την καλή διάθεση στις σχέσεις- μέχρι το να μιλήσουμε για συγκεκριμένες ενέργειες που θα τείνουν προς την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών υπάρχει μεγάλη απόσταση».