Προθεσμία μέχρι το τέλος του Αυγούστου έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πλατφόρμα ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής Airbnb, ώστε να τροποποιήσει τους όρους χρήσης της υπηρεσίας σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά και να καταστήσει διαφανείς τις τιμές της.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, οι όροι των συμβολαίων της εταιρείας ενοικίασης τουριστικών καταλυμάτων και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει τις τιμές στους χρήστες της, δεν είναι σύμφωνοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αυτό λειτουργεί εις βάρος των καταναλωτών. Επιπλέον, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι αν οι προτάσεις της εταιρείας «δεν κριθούν ικανοποιητικές», η Airbnb μπορεί να υποστεί κυρώσεις εκ μέρους των ευρωπαϊκών αρχών προστασίας των καταναλωτών.
 
Η Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Βέρα Ζούροβα, δήλωσε ότι αν και ο τομέας των online κρατήσεων έχει «δώσει πληθώρα ευκαιριών στους τουρίστες, η δημοτικότητα δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως άλλοθι για την μη τήρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την προστασία των καταναλωτών».
 
«Πρέπει να γίνεται εύκολα κατανοητό στους καταναλωτές για ποιο πράγμα και πόσο καλούνται να πληρώσουν» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει ανάγκη για «σαφέστερους κανόνες ακύρωσης κράτησης από έναν ιδιοκτήτη και διευκρίνισης για το αν ο ιδιοκτήτης είναι ιδιώτης ή επαγγελματίας».
 
«Οι αρχές μπορούν να εκκινήσουν διαδικασίες κατά της Airbnb, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε διαφόρων ειδών κυρώσεις», ανάλογα με κάθε χώρα, διευκρίνισε η Επίτροπος.
 
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εταιρεία θα πρέπει:
 
  • Να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει τις πληροφορίες σχετικά με τις τιμές από την αρχική αναζήτηση στον δικτυακό της τόπο, έτσι ώστε κατά την προσφορά καταλύματος ο καταναλωτής να ενημερώνεται για την τελική τιμή, στην οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλες οι ισχύουσες υποχρεωτικές επιβαρύνσεις και τα τέλη, όπως π.χ. οι χρεώσεις για υπηρεσίες και καθαρισμό, ή, όταν δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί η τελική τιμή εκ των προτέρων, θα πρέπει να ενημερώνεται σαφώς ο καταναλωτής ότι ενδέχεται να υπάρξουν πρόσθετα τέλη.
  • Να αναφέρεται με σαφήνεια αν η προσφορά καταλύματος γίνεται από ιδιώτη ή επαγγελματία, καθώς οι κανόνες περί προστασίας των καταναλωτών διαφέρουν στις δύο περιπτώσεις.
 
Η Κομισιόν διευκρινίζει ότι:
 
  • H εταιρεία δεν πρέπει να παραπλανεί τους καταναλωτές με τη μετάβαση του δικαστηρίου σε χώρα διαφορετική από αυτή του κράτους μέλους κατοικίας τους.
  • Η Airbnb δεν μπορεί να αποφασίσει μονομερώς και αδικαιολόγητα ποιοι όροι μπορεί να παραμείνουν σε ισχύ σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης.
  • Η Airbnb δεν μπορεί να στερήσει στους καταναλωτές τα βασικά νομικά τους δικαιώματα να μηνύσουν έναν οικοδεσπότη σε περίπτωση προσωπικής βλάβης ή άλλων ζημιών.
  • Η Airbnb δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς τους όρους και τις προϋποθέσεις χωρίς να ενημερώσει με σαφή τρόπο τους καταναλωτές εκ των προτέρων και χωρίς να τους δώσει τη δυνατότητα να ακυρώσουν τη σύμβαση.
  • Οι όροι παροχής υπηρεσιών δεν μπορούν να παρέχουν απεριόριστη εξουσία στην Airbnb για την κατάργηση του περιεχομένου.
  • Η λύση ή η αναστολή σύμβασης από την Airbnb θα πρέπει να εξηγείται στους καταναλωτές, να διέπεται από σαφείς κανόνες και δεν πρέπει να στερεί τον καταναλωτή από το δικαίωμα επαρκούς αποζημίωσης ή το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
  • Η πολιτική της Airbnb όσον αφορά τις επιστροφές χρημάτων και την αποζημίωση, πρέπει να ορίζεται με σαφή τρόπο και δεν πρέπει να στερεί από τους καταναλωτές το δικαίωμά τους να ενεργοποιήσουν τα διαθέσιμα ένδικα μέσα.

Διαβάστε το ρεπορτάζ της Τζένης Τσιροπούλου και της Νάντιας Ρούμπου για το Airbnb.