Ανακοινώσεις εξέδωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ανωτάτη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπάλληλων (ΑΔΕΔΥ), σχετικά με την ένταση που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας, έξω από το υπουργείο Οικονομικών στα πλαίσια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας.
 
«Οι αστυνομικές δυνάμεις να επιτίθενται κατ’ επανάληψη στα συγκεντρωμένα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ έξω από το υπουργείο. Να επιτίθενται, να κλωτσάνε, να βαράνε με πόδια και ασπίδες. Να μας χτυπάνε με μανία. Επιτίθονταν σε έξαλλη κατάσταση. Πήραν τον νόμο στα χέρια τους. Όπως σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Έσπαγαν και έριχναν αιχμηρά αντικείμενα κατά των συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΟΕΔΗΝ. Απαράδεκτα πράγματα!» ανέφερε η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωση της.
 
«Μας έριξαν χημικά εξ επαφής, κατάμουτρα για να μας προκαλέσουν ζημιά. Ήθελαν αίμα! Πολλοί συνάδελφοι αντιμετώπισαν σοβαρά αναπνευστικά και οφθαλμολογικά προβλήματα. Άλλοι σοβαρότερα και κλήθηκε το ΕΚΑΒ για τις πρώτες βοήθειες. Ντροπή για μια κυβέρνηση σε δημοκρατική χώρα! Όλα αυτά κατ’ εντολή Τσακαλώτου, αφού ήταν η τέταρτη φορά που αρνούνταν το ραντεβού» υποστήριξαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.
 
Τέλος, καταγγέλλει ότι «έγινε και το εξής ασύλληπτο! Πάνω στις επιθέσεις των ΜΑΤ άρπαξαν την ντουντούκα της ΠΟΕΔΗΝ και την κατάσχεσαν. Τη ζητήσαμε από τον Διευθυντή της Αστυνομίας. Το αρνήθηκε. Μας ενημέρωσαν ότι η ντουντούκα κατασχέθηκε και βρίσκεται ήδη στη Διεύθυνση Ασφαλείας για ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων που φέρει! Τι θυμίζει αυτό! Πότε και ποιοι κατάσχεσαν τα μέσα μετάδοσης μηνυμάτων των απεργών, των διαδηλωτών;»
 

«Άκαρπη» η συνάντηση με Τσακαλώτο

 
Τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, χαρακτήρισε η ΠΟΕΔΗΝ «άκαρπη», τονίζοντας ότι «στο μόνο που συμφωνήσαμε είναι ότι θα ξανασυναντηθούμε! “Νίπτει τας χείρας του” για την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και τους συμβασιούχους. Άφησε ανοικτό το ζήτημα της συνέχισης της ομηρίας των συμβασιούχων και δήλωσε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την ένταξή μας στα ΒΑΕ. Ο κ. Τσακαλώτος τελικά είναι ο πιο τυχερός Υπουργός Οικονομικών στην περίοδο των Μνημονίων. Αντικατέστησε τον καταστροφικό κ. Βαρουφάκη και, παρότι υπέγραψε δύο Μνημόνια τα οποία εκτείνονται έως το έτος 2060, μένει στο απυρόβλητο…»
 

ΑΔΕΔΥ: Δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις ο Τσακαλώτος

 
Σε ανακοίνωση της η ΑΔΕΔΥ σημείωσε ότι «ο υπουργός, στο κεντρικό θέμα της κινητοποίησης για το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας δήλωσε ότι οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να περικοπεί το επίδομα από κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων, προκειμένου να χορηγηθεί σε κάποιες άλλες. Στην επίμονη απαίτηση της αντιπροσωπείας μας να μας κοινοποιήσει το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος δήλωσε ότι θα μας απαντήσει μέσα στις δύο επόμενες ημέρες».
 
Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Τσακαλώτος «δεν έδωσε σαφή απάντηση στο αίτημα για επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους, χώρους, κλάδους ή ειδικότητες, που εργάζονται στις ίδιες συνθήκες και το δικαιούνται, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους (μόνιμοι, συμβασιούχοι, κοινωφελούς εργασίας). Επίσης, στο αίτημα για επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στο δημόσιο και την ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων που παρέχουν υπηρεσίες σε χώρους επικίνδυνους και ανθυγιεινούς χωρίς την πληρωμή επασφάλιστρου μάς παρέπεμψε στην υπουργό Εργασίας».
 
Για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, ο υπουργός ζήτησε τις προτάσεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες και κατατέθηκαν, και πρότεινε να πραγματοποιηθεί συνάντηση στα τέλη Αυγούστου για το συγκεκριμένο θέμα. Επιπλέον, ο Τσακαλώτος κάλεσε την ΑΔΕΔΥ να καταθέσει προτάσεις για την κατανομή των 3,5 δισ. ευρώ, που υπολογίζει ότι θα εξασφαλίσει το οικονομικό επιτελείο από την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική.
 

«Κρατάμε μικρό καλάθι»

 
«Η πρόσφατη εμπειρία της αντιμετώπισης των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Οικονομικών και η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων από στελέχη όλων των κυβερνήσεων, μας υποχρεώνουν να “κρατάμε μικρό καλάθι”» τονίζεται στην ανακοίνωση.
 
«Για δεύτερη φορά, μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιστράτευσε τις δυνάμεις καταστολής, που με πρωτοφανή βιαιότητα επιτέθηκαν στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕΔΗΝ και άλλων Ομοσπονδιών, στον πρόεδρο και τα μέλη του σωματείου εργαζομένων του υπουργείου Οικονομικών και σε όλους τους εργαζόμενους, που συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών» καταλήγει η ανακοίνωση.