Σύμφωνα με το Reuters, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διαπραγματεύεται πιθανή συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία του αντιπυραυλικού συστήματος Patriot της Raytheon Co. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η εν λόγω κίνηση αποτελεί εναλλακτική στην πώληση των S – 400 από τη Ρωσία στην Τουρκία, όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.
 
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ Τίνα Καϊντανάου, ασκούσα χρέη υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδια για τις πολιτικο-στρατιωτικές υποθέσεις, δήλωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει συνομιλίες με την Τουρκία και «προσπαθεί να δώσει στους Τούρκους να καταλάβουν τι μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με το σύστημα Patriot». Ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν οι αντιπροσωπείες είχαν συναντήσεις στο περιθώριο της αεροπορικής έκθεσης Φαρνμπόροου, όπου αντιπροσωπεία αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης είχε συναντήσεις με συμμάχους προσβλέποντας στην ενίσχυση των αμερικανικών αμυντικών εμπορικών συναλλαγών.
 
«Σε τελική ανάλυση ανησυχούμε ότι η αγορά αυτών των συστημάτων από τους Ρώσους θα είναι υποστηρικτική κάποιας από της λιγότερο καλής συμπεριφοράς που έχουμε δει από αυτούς (τη Ρωσία) σε διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και αλλού» δήλωσε η Καϊντανάου.
 
Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να εξασφαλίσει ότι τα συστήματα που αγοράζουν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ «παραμένουν υποστηρικτικά της στρατηγικής σχέσης μεταξύ ημών και των συμμάχων μας, στην περίπτωση της Τουρκίας είναι οι Patriots».
 
Η Τουρκία δέχτηκε επικρίσεις από συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για την αγορά του αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία που προτίθεται να κάνει, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 Joint Strike της Lockheed Martin, αναφέρει το Reuters.