Μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7 ο υπουργός, αναφερόμενος για «τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά» είπε ότι το υπουργείο θα διαμορφώσει «ικανοποιητικούς χώρους στην ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να υποδεχθούμε το κομμάτι των ανθρώπων που θα έρθει» και θα επαναλειτουργήσει κάποια κέντρα.

«Θα δημιουργηθούν καινούρια ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 28 συνολικά εκ των οποίων τα 21 είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα, τα οποία λογικά θα γίνουν το επόμενο διάστημα και με τις συμφωνίες που προωθούμε 24» ανέφερε ο υπουργός.

Ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι το βασικότερο είναι η ανακατανομή να υπάρξει σε όλη την Ευρώπη. «Πρέπει καταρχήν να ακολουθηθεί ο ευρωπαϊκός δρόμος, όλα να γίνονται σαν Ευρώπη, κι όχι το κάθε κράτος να προωθεί δικιά του ατζέντα. Βασικό σημείο για εμάς, τη Γερμανία και την Ισπανία, είναι να θεωρηθεί η βουλγαρική πρόταση ως συμβιβαστική βάση για να προχωρήσουν οι συζητήσεις – και σε αυτό έχουμε μία τέλεια συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Βίτσας.

«Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής βγήκαν κάποια συμπεράσματα από όλους τους ηγέτες της ΕΕ. Ανάμεσα σε αυτά τα συμπεράσματα κι ώσπου να ολοκληρωθεί ο κανονισμός του Δουβλίνου 4, μπορούν να γίνουν επιμέρους συμφωνίες, πολυμερείς ή διμερείς, ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Εμείς προχωρήσαμε και κάναμε μία συζήτηση πάνω σε 5 σημεία στα οποία καταλήξαμε στη συμφωνία» είπε ο υπουργός.

Βάσει των 5 σημείων θα πρέπει:

  • να ακολουθηθεί ο ευρωπαϊκός δρόμος
  • να βοηθηθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής αλλά και οι βασικές χώρες προορισμού
  • επιπλέον μέτρα σε περίπτωση της προσφυγικής κρίσης του 2015
  • ενεργοποίηση διαδικασιών του Δουβλίνου την 1η Αυγούστου
  • τα αιτήματα των επανενώσεων οικογενειών από Ελλάδα και Ισπανία, που έχουν γίνει δεκτά από τη Γερμανία, και έχουν παγώσει στην υλοποίησή τους θα αρχίσουν να υλοποιούντα

Σύμφωνα με τον υπουργό, 2.000 επανενώσεις τις έχει αποδεχθεί η Γερμανία και έχουμε κάνει άλλες 900 αιτήσεις για το 2018. Αντίστοιχα, τα στατιστικά λένε, για να έχουμε εικόνα, ότι οι αιτήσεις επανεισδοχής για το 2018 είναι 1.200 με 1.300. Όλα αυτά ισχύουν μέχρι να γίνει το νέο Δουβλίνο.

Όσον αφορά για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου ο Δ. Βίτσας σημείωσε: «Εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει μία ανακατανομή της ευθύνης όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Το βασικό ζήτημα είναι να έχουμε συγχρόνως δίκαιο καταμερισμό και της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Γι' αυτό πιέζουμε, και υπό μία έννοια κατηγορούμε τις χώρες του Βίζενγκραντ που δεν δέχονται αιτούντες άσυλο, και την Αυστρία που παίζει ένα συγκεκριμένο ρόλο κι η οποία έχει και την Προεδρία αυτή τη στιγμή».