Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία κανόνων τελωνείο για τη Βρετανία μετά το Brexit. Η Τ. Μέι ήρθε αντιμέτωπη το τελευταίο διάστημα με αρκετά εμπόδια είτε από τους δικούς της βουλευτές είτε από τους σκληροπυρηνικούς Brexiteers είτε από τους πολέμιους του σκληρού Brexit, τους λεγόμενους «Remainers».

Ήδη τον τελευταίο μήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός αρμόδιος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ντέιβιντ Ντέιβις καθώς και ακόμη δύο αντιπροέδρων του κόμματος έχουν αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Οι πρώτοι είχαν υποβάλει τέσσερις προτάσεις τροπολογιών που πίστευαν ότι ανατρέπουν το περιεχόμενο της τελικής πρότασης της κυβέρνησης για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ, όπως συμφωνήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο του Τσέκερς προ 11 ημερών και όπως παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα με την κυβερνητική Λευκή Βίβλο για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση αποδέχθηκε και τις τέσσερις τροπολογίες λέγοντας ότι δεν αλλοιώνουν το περιεχόμενο της Λευκής Βίβλου.

Ωστόσο παρά τις αντιρρήσεις τους οι Remainers Συντηρητικοί αποφάσισαν να μην προκαλέσουν νέες αντιδράσεις και να προκαλέσουν δικά τους ψηφοφορία για τροπολογία ως προς το νομοσχέδιο.

Νέα παραίτηση

Στο ντόμινο των παραιτήσεων από την κυβέρνηση της Μέι έρχεται να προστεθεί και ο υφυπουργός Άμυνας Γκούτο Μπεμπ  που ψήφισε κατά των τροπολογιών.

Ο Γκούτο Μπεμπ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός έναντι των υποστηρικτών του Brexit στο συντηρητικό κόμμα και είχε χαρακτηρίσει την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, την προηγούμενη εβδομάδα, ως «εγωιστική πράξη».