Συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές την Κυριακή, 29 χρονη Ρωσίδα που ζει στην Ουάσινγκτον με κατηγορίες για κατασκοπεία. Συγκεκριμένα, η Μαρία Μπούτινα κατηγορείται ότι εισχωρούσε σε πολιτικές οργανώσεις, στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα αλλά και σε οργάνωση υπέρ της οπλοκατοχής, thn, ως πράκτορας της ρωσικής κυβέρνησης, με την ακρόαση της να έχει οριστεί για την Τετάρτη.
 
Σύμφωνα με την Washington Post, η Μπούτινα φέρεται να προσπαθούσε να δημιουργήσει δεσμούς με τον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ, ώστε να προωθήσει τα συμφέροντα της Ρωσίας. Επιπλέον, οργάνωνε δείπνα στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη και προσπαθούσε να αναπτύξει σχέσεις με Αμερικανούς πολιτικούς, προκειμένου να δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας, έτσι ώστε να εισχωρήσει στο αμερικανικό εθνικό σύστημα λήψης αποφάσεων. Σημειώνεται ότι η εν λόγω υπόθεση δεν σχετίζεται με την επίσημη έρευνα για την ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016.
 
Η Μπούτινα ήταν φοιτήτρια στο American University, ενώ είχε ιδρύσει το Right to Bear Arms, μία οργάνωση υπέρ της οπλοκατοχής. Αν και η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν αναφέρει το όνομα του αξιωματούχου, που καθοδηγούσε την Μπούτινα, σε αρκετές φωτογραφίες που έχει δημοσιεύσει στον λογαριασμό της στο Facebook είναι δίπλα στον Αλεξάντερ Τορόσιν, υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Άτομο που έχει γνώση της υπόθεσης επιβεβαίωσε στο Reuters ότι οι δυο τους συνεργάζονταν.
 
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας ανέφερε ότι η Μπούτινα εμφανιζόταν ως ακτιβίστρια υπέρ της οπλοκατοχής, ενώ είχε συναντήσεις με Αμερικανούς πολιτικούς και συγκέντρωνε πληροφορίες που έστελνε στο Κρεμλίνο μέσω ενός υψηλόβαθμου Ρώσου αξιωματούχου. Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη αν είχε εισχωρήσει στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Ούτε η NRA ούτε και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν σχολιάσει το περιστατικό.
 
Ο δικηγόρος της Μπούτινα αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι πρόκειται για κατάσκοπο, τονίζοντας ότι προσπαθούσε να συνάψει κοινωνικούς δεσμούς με Αμερικάνους.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες αποκαλύφθηκαν λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τραμπ όσον αφορά την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Μόσχα δεν ενεπλάκη ποτέ στις εκλογές του 2016 με τον Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο να συμφωνεί και να δηλώνει ότι δεν έχει λόγο να πιστεύει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η σύλληψη της Ρωσίδας έρχεται λίγες μέρες μετά τη σύλληψη 12 Ρώσων που κατέχουν θέσεις αξιωματικών της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας και κατηγορούνται ότι παραβίασαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Χίλαρι Κλίντον και το δίκτυο του Δημοκρατικού Κόμματος.