Οι επικριτές του νόμου, ο οποίος έγινε δεκτός με 43 ψήφους έναντι των 24 σε ένα κοινοβούλιο 120 εδρών, υποστηρίζουν ότι αποτελεί ένα πλήγμα στις δημοκρατικές αξίες όπως η ελευθερία του λόγου και μια προσπάθεια της ισραηλινής κυβέρνησης να απονομιμοποιήσει ομάδες υπεράσπισης δικαιωμάτων και ΜΚΟ, όπως αναφέρει το Reuters.

Η τροποποίηση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας παρέχει νέες εξουσίες στον υπουργό Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ, επικεφαλής του θρησκευτικού-εθνικιστικού κόμματος Jewish Home, όπως να απαγορεύει σε ορισμένες ομάδες να δίνουν διαλέξεις στους μαθητές.

Η νομοθεσία έχει χαρακτηριστεί «νόμος για τους ‘’Breaking the Silence’’ (Σπάζοντας τη Σιωπή)», μια αναφορά στην ισραηλινή ομάδα που συλλέγει και δημοσιεύει μαρτυρίες από βετεράνους Ισραηλινούς σχετικά με τη μεταχείριση των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τις συγκρούσεις στη Γάζα.

Ο Μπένετ επικρίνει την οργάνωση μαζί με άλλους δεξιούς πολιτικούς που κατηγορούν την ομάδα ότι καταστρέφουν την εικόνα του Ισραήλ στο εξωτερικό και θέτουν σε κίνδυνο στρατιώτες και αξιωματούχους διώξεων για υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου.

«Όποιος περιπλανιέται σε όλο τον κόσμο και επιτίθεται σε στρατιώτες του IDF (Ισραηλινών Άμυνας), δεν θα εισέλθει σε σχολείο», δήλωσε ο Μπένετ.
Ο ομάδα «Breaking the Silence» λέει ότι ο νόμος δημιουργήθηκε για να αποδυναμώσεις αυτούς αλλά και άλλες ομάδες υπεράσπισης δικαιωμάτων.

«[Ο νόμος] έχει και κάνει πραγματικά με μια προσπάθεια να φιμώσει και καλύψει όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα εδάφη τα τελευταία 51 χρόνια» λέει στο Reuters ο επικεφαλής της ομάδας.

Ο Ρομ Κοέν, διευθυντής σε ένα γυμνάσιο του Τελ Αβίβ δήλωσε ότι φιλοξένησε το Breaking the Silence στο σχολείο πέρυσι και σχεδίασε να καλέσει ξανά την ομάδα, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε παραβίαση του νόμου.

«Ως επικεφαλής, ως εκπαιδευτικός, είναι καθήκον μου να σηκωθώ και να πω ‘’όχι πια’’», είπε ο Κόεν. «Αυτοί οι νόμοι έχουν σκοπό να βλάψουν τη δημοκρατία. Δεν θα είμαι μέρος αυτού. Δεν συμφωνώ με αυτό και θα αντιταχθώ σε αυτόν».
Ο Αμίρ Φούχς, επικεφαλής του Ινστιτούτου Προστασίας Δημοκρατικών Αξιών του Ισραήλ , δήλωσε ότι ο νόμος ήταν μέρος ενός ευρύτερου φαινομένου στο Ισραήλ στο πλαίσιο δυσφήμισης αριστερών ομάδων.

«Η εκπαίδευση είναι να σκέφτεσαι κριτικά. Είναι ακούς άτομα με τους οποίους δε συμφωνείς. Και αυτό είναι που θέλουμε να διδάξουμε τα παιδιά μας», δήλωσε. «Για να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τους νέους μας να είναι δημοκρατικοί, να είναι φιλελεύθεροι, πρέπει να ακούνε και την άλλη πλευρά»