Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν το 2012 και έπειτα σταμάτησαν. Ωστόσο, η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ και οι προστατευτικές πολιτικές που εγκαινίασε προ μηνών έδωσαν νέα ώθηση στις δύο πλευρές για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Το περίγραμμα της συμφωνίας συμπληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις.
 
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, η συμφωνίας οικονομικής σχέσης, όπως ονομάζεται, θα δημιουργήσει μία εμπορική ζώνη που θα καλύπτει 600 εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς και σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.
 

 
Κατά τις εκτιμήσεις, η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές στην Ιαπωνία κατά 180% για τα μεταποιημένα τρόφιμα, κατά 22% για τα χημικά και κατά 16% για τα ηλεκτρικά μηχανήματα. Επίσης, ο αγροτικός τομέας της Ευρώπης βγαίνει κερδισμένος, καθώς η συμφωνία καταργεί τους δασμούς για σχεδόν το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, σε ορισμένες περιπτώσεις έπειτα από μεταβατική περίοδο.
 
Όπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, η αξία των εξαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ιαπωνία εκτιμάται σε τουλάχιστον 86 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας περί τις 600.000 δουλειές και 74.000 επιχειρήσεις.
 
Την ίδια ώρα, οι Ιάπωνες καταναλωτές απολαμβάνουν εδώ και καιρό ευρωπαϊκά πολυτελή προϊόντα τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων του τυριού, του κρασιού και της σοκολάτας. Όπως αναφέρει το αμερικανικό CNBC, οι χαμηλότερες τιμές θα τους ενθαρρύνουν να ξοδεύουν περισσότερα, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες τροφίμων αναμένεται να υποστούν σημαντικό πλήγμα.
 

 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, η συμφωνία είναι «ιστορική» και η σημαντικότερη που έχει συνομολογηθεί ποτέ μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, τα βασικά στοιχεία της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ιαπωνίας είναι:
 
  • θα καταργήσει τους ιαπωνικούς δασμούς σε πολλά τυριά, όπως το γκούντα και το τσένταρ (τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με δασμό 29,8%), καθώς και στις εξαγωγές οίνων (σημερινός δασμός 15% κατά μέσο όρο)·
  • θα δώσει τη δυνατότητα στην Ε.Ε. να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές βόειου κρέατος στην Ιαπωνία, ενώ για το χοιρινό οι εξαγωγές μεταποιημένων κρεάτων θα είναι αδασμολόγητες και οι εξαγωγές νωπών κρεάτων σχεδόν αδασμολόγητες·
  • θα διασφαλίσει προστασία στην ιαπωνική αγορά για πάνω από 200 υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα, καθώς επίσης και για επιλεγμένα ιαπωνικά προϊόντα στην αγορά της Ε.Ε.
  • ανοίγει τις αγορές υπηρεσιών και ιδίως τις αγορές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ηλεκτρονικού εμπορίου, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών.
  • εξασφαλίζει την πρόσβαση των εταιρειών της Ε.Ε. σε μεγάλες αγορές δημόσιων συμβάσεων της Ιαπωνίας σε 48 μεγάλες πόλεις, και αίρει τα εμπόδια όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις στον οικονομικά σημαντικό τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών σε εθνικό επίπεδο.
  • λαμβάνει υπ΄ όψιν συγκεκριμένους ευαίσθητους τομείς στην Ε.Ε., π.χ. την αυτοκινητοβιομηχανία, προβλέποντας μεταβατικές περιόδους έως και 7 έτη πριν από την κατάργηση των δασμών.
  • Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός του 2019

 
Σημειώνεται πως τα πρόσφατα μέτρα προστατευτισμού που επέβαλε ο Ντ. Τραμπ έχουν επίσης φέρει πιο κοντά την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Κίνα, με τους ηγέτες της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επισκέπτονται μάλιστα το Πεκίνο πριν βρεθούν στο Τόκιο, υπογράφοντας μάλιστα κοινή δήλωση σχετικά με το εμπόριο, τις επενδύσεις και τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και ένα ανακοινωθέν για την κλιματική αλλαγή και την καθαρή ενέργεια.
 

 
Έτσι, πριν από την Ιαπωνία, Τουσκ και Γιουνκέρ  επισκέφθηκαν την Κίνα με την ευκαιρία της 20ής συνάντησης κορυφής ΕΕ-Κίνας με τον ίδιο στόχο, την ενίσχυση της συνεργασίας με το Πεκίνο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. «Η πολυμερής συνεργασία δέχεται επίθεση, είναι μία άνευ προηγουμένου επίθεση από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ κατά την διάρκεια των συνομιλιών του με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. «Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφύγουμε την σύγκρουση και το χάος», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ.
 
Η συνάντηση του Τόκιο ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, αλλά ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε αναγκάσθηκε να ακυρώσει το ταξίδι του εξαιτίας των πλημμυρών στην δυτική Ιαπωνία.