Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης απέρριψε το αίτημα λήψης ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει ξενοδόχοι της περιοχής του αεροδρομίου της Μυτιλήνης κατά της οργάνωσης «Αλληλεγγύη Λέσβου». Με την αίτηση τους οι ξενοδόχοι είχαν ζητήσει το κλείσιμο του ανοικτού χώρου φιλοξενίας προσφύγων στις πρώην εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.
 
Παρά την απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου, οι αντιδράσεις στο νησί συνεχίζουν να είναι δυναμικές, καθώς κάτοικοι έδωσαν στη δημοσιότητα κείμενο διαμαρτυρίας με 800 υπογραφές, με το οποίο δηλώνουν πως θα συνεχίσουν το δικαστικό αγώνα, μέχρις ότου απομακρυνθεί η ανοικτή δομή φιλοξενίας, ώστε «να επιστραφεί ο χώρος εκεί όπου άνηκε, στα παιδιά».
 
Σημειώνεται πως η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, έχει ήδη αποφασίσει το κλείσιμο της δομής του ΠΙΚΠΑ, επικαλούμενη το «επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον» που προέκυψε κατά τον έλεγχο των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών. Εκείνο ωστόσο που επίσης αξίζει να σημειωθεί, είναι το γεγονός πως ο συγκεκριμένος έλεγχος διενεργήθηκε σε μια περίοδο που η δομή φιλοξενούσε εκτάκτως 300 επιπλέον πρόσφυγες σε σχέση με τις δυνατότητές της, και μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών Κούρδοι, που είχαν μεταφερθεί εκεί έπειτα από απόφαση της αστυνομίας, μετά τις ταραχές στο κέντρο κράτησης της Μόριας στα τέλη Μαΐου.
 
Κατά της απόφασης της περιφερειάρχου έχει προσφύγει στον ελεγκτικό μηχανισμό της Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης Αιγαίου η οργάνωση «Αλληλεγγύη Λέσβου».
 

Πιέσεις διά αλληλογραφίας

 
Στο μεταξύ, την Τρίτη δόθηκε στη δημοσιότητα ακόμα μία επιστολή, την οποία υπογράφουν 25 ευρωβουλευτές τριών διαφορετικών πολιτικών ομάδων, κατόπιν πρωτοβουλίας της συμπροέδρου των Πρασίνων στην ευρωβουλή, Σκα Κέλερ, με την οποία ζητούν από τους τοπικούς άρχοντες του νησιού να παραμείνει η μονάδα φιλοξενίας προσφύγων ανοικτή.
 
Η επιστολή-έκκληση απευθύνεται στην περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου και τον δήμαρχο, Σπύρο Γαληνό, και τους ζητά να ενεργήσουν για να παραμείνει η ανοικτή δομή σε λειτουργία.
 

«Από την ίδρυσή του το 2012, το ΠΙΚΠΑ είναι ένας σημαντικός αυτο-οργανωμένος χώρος υποδοχής προσφύγων, υποστηριζόμενος από χιλιάδες εθελοντές, διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στην προστασία των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο. Καθώς πολλοί/ες από τους/τις ευρωβουλευτές έχουν επισκεφτεί τη Λέσβο και έχουν δει από κοντά το πόσο σημαντική είναι η λειτουργία αυτού του χώρου, ιδιαίτερα για την προστασία ευπαθών και ευάλωτων ατόμων, είναι σημαντικό οι κ.κ. περιφερειάρχης και δήμαρχος να μεριμνήσουν για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΠΙΚΠΑ» αναφέρει η επιστολή, μεταξύ άλλων.

 
Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επιχείρησε επίσης να παρέμβει με επιστολή του προς τις τοπικές αρχές, στην οποία υπογραμμίζει την σημαντικότητα της δομής, ενημερώνοντας πως το υπουργείο σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξετάζει την ένταξη του ΠΙΚΠΑ στις δομές ευθύνης του, για φιλοξενία έως 120 ατόμων από τα ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα και σε αυτό το πλαίσιο της συνεργασίας με την Αλληλεγγύη Λέσβου. Παράλληλα, τονίζει την διεθνή αναγνώριση που έχει λάβει η εν λόγω δομή.
 
Σημειώνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη συλλογή διαδικτυακών υπογραφών στην πλατφόρμα Avaaz, που καλεί να μην κλείσει η δομή του ΠΙΚΠΑ.