Η κυβέρνηση απέρριψε προ ημερών την τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και αφορούσε στη δυνατότητα των δήμων να αποφασίζουν για διαγραφή χρεών λαϊκών νοικοκυριών, μετά από πρόταση του δήμαρχου Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, η οποία είχε εγκριθεί και από την ΚΕΔΕ.

Η πρόταση για την ρύθμιση αφορούσε την προστασία των νοικοκυριών από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση θα δινόταν  δυνατότητα «να απαλλάσσονται από χρέη οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ενταγμένοι με βάση τα στοιχεία που τηρούνται σε κάθε Δήμο στο ΚΕΑ, τα άτομα με αναπηρία, οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες».

Μετά την απόρριψη της πρότασης, ο δήμος Πάτρας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε πως θα επανέλθουν με τη σχετική τροπολογία, ενώ ως δημοτική Αρχή δεν θα επιτρέψουν πλειστηριασμούς για χρέη των 500 ευρώ.

«Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης αφού καταρχάς υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της τροπολογίας, αν η πρόταση αφορά σε χρέη γενικώς προς το Δημόσιο ή μόνο προς τους δήμους και αφού έλαβε τις σχετικές διευκρινίσεις, παρέπεμψε το θέμα σε μελλοντική διαβούλευση με την ΚΕΔΕ, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα κάποιου είδους ρύθμισης όπως αυτή που εφαρμόστηκε για λίγους μήνες πέρυσι για διαγραφή προσαυξήσεων, προστίμων για χρέη προς δήμους και τη δυνατότητα αποπληρωμής τους σε 100 δόσεις.

Θα επιμείνουμε και θα επανέλθουμε με τη σχετική τροπολογία που καταθέσαμε, διότι θεωρούμε ότι είναι το ελάχιστο για να διασφαλιστεί το λαϊκό βιος, αλλά και οι εργαζόμενοι του δήμου από καταλογισμό. Επαναλαμβάνουμε δε, πως σε ό,τι μας αφορά ως Δημοτική Αρχή, δεν θα επιτρέψουμε για χρέη των 500 ευρώ στο δήμο, να βγάλουμε στο σφυρί τη λαϊκή περιουσία».


«Θα παλέψουμε για τους καταφρονεμένους»

Ο Κ. Πελετίδης δήλωσε ότι με εξαίρεση το ΚΚΕ κανένα κόμμα δεν θέλησε να υπερασπιστεί τους ανθρώπους που απειλούνται να χάσουν την περιουσία τους για πενταροδεκάρες. Παράλληλα, υπογράμμισε πως δεν προκαλεί καμία έκπληξη ο κυνισμός των χορτάτων της εξουσίας και πρόσθεσε ότι θα παλέψουν για τους καταφρονεμένους με όσες δυνάμεις έχουν.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ολοκλήρωσε με την ψηφοφορία στην βουλή χτες ένα ακόμη κύκλο αντιδραστικών αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων σε Δήμους και Περιφέρειες. Όσον αφορά την τροπολογία που έδωσε στα κόμματα η Δημοτική Αρχή της Πάτρας και σειρά άλλων Δήμων και που αφορούσε στην δυνατότητα των δημοτικών συμβουλίων να ελαφρύνουν και διαγράφουν χρέη τσακισμένων από την φτώχεια και την αναδουλειά νοικοκυριών, με τον κυνισμό της απαξίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την απέρριψε, τα δε άλλα κόμματα (με εξαίρεση το ΚΚΕ που κατέθεσε και την τροπολογία), σιώπησαν!

Για να μην χάσουν σπίτι και το βιός τους που τους έχει απομείνει για πενταροδεκάρες που χρωστάνε στους Δήμους όταν οι μεγαλοοφειλέτες μένουν στο απυρόβλητο και με την “βούλα” των νόμων τους! Δεν μας κάνει τελικά καμιά έκπληξη ο κυνισμός των χορτάτων και της εξουσίας τους. Τα σχέδια κυβέρνησης, Νέας Δημοκρατίας, Κινήματος Αλλαγής, για την επιχειρηματική τους λειτουργία και το πιο σφιχτό δέσιμο τους με τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων είναι ταυτόσημα και ενιαία και δεν αφήνουν χώρο για τις ανάγκες του φτωχού λαού και των εργαζόμενων.

Είμαστε με τους καταφρονεμένους και θα παλέψουμε με ό,τι δυνάμεις έχουμε για την καταδίκη και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που διαπερνά σαν σφαίρα κράτος και τοπική διοίκηση χτυπώντας κατάστηθα την ζωή και το μέλλον του λαού μας».