Φαίνεται πως το «σχέδιο Γιουνκέρ» ξεπέρασε τον στόχο τους σε επενδύσεις ύψους 315 δισ. ευρώ, προσελκύοντας συνολικά επενδύσεις ύψους 335 δις. ευρώ.  Στο σημείο αυτό, λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΤΣΕ ανακοίνωση πως θα επεκτείνει το πρόγραμμα μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στα τρία χρόνια λειτουργίας του, ωφελήθηκαν 700 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ και δημιουργήθηκαν συνολικά 750 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, οι δέκα χώρες της ΕΕ που επωφελήθηκαν από το «σχέδιο Γιουνκέρ», με βάση το ΑΕΠ τους, είναι η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Φινλανδία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Λετονία και η Ιταλία.

«Τα τελευταία τρία χρόνια άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη χρηματοδοτεί τις προτεραιότητές της. Διαθέτουμε πλέον τον τρόπο με τον οποίο οι περιορισμένοι δημόσιοι πόροι μπορούν να πετύχουν πολλά για την ευρωπαϊκή οικονομία και για τους πολίτες της, με την προσέλκυση των ιδιωτικών επενδύσεων. Πολλοί πλέον θεωρούν το μοντέλο του σχεδίου Γιουνκέρ κεκτημένο από το οποίο δεν μπορούμε πια να γυρίσουμε πίσω» ανέφερε ο ίδιος.

το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση έργων για τη βιοοικονομία, το περιβάλλον και την αποδοτική χρήση πόρων, την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία, την ενέργεια, τον κοινωνικό τομέα, τις μεταφορές, την περιφερειακή ανάπτυξη και μικρότερες επιχειρήσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7, το «σχέδιο Γιουνκέρ» έχει ήδη αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,6 %, ενώ αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 1,3 % έως το 2020.

Ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ τόνισε μεταξύ άλλων ότι ως το 2020, το ΕΤΣΕ αναμένεται να δημιουργήσει 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας, το δε ΑΕΠ της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,3 %. «Έχουμε χρηματοδοτήσει έργα, τα οποία δεν θα είχαν υλοποιηθεί χωρίς το ΕΤΣΕ, και μάλιστα χωρίς να δημιουργήσουμε νέο χρέος», τόνισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι τα δύο τρίτα των επενδύσεων προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. «Από τη χρηματοδότηση της επαγγελματικής κατάρτισης για τους πρόσφυγες στη Φινλανδία έως τη χρηματοδότηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα και για τη γεωργία στη Βουλγαρία – θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: ως καταλύτη για την ανάπτυξη», ανέφερε.

«Σημαντική η συνεισφορά του χρηματοδοτικού εργαλείου #JunckerPlan για τη δημιουργία επενδύσεων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα στην 1η θέση πανευρωπαϊκά για 6ο συνεχόμενο μήνα» αναφέρει, σε ανάρτησή του στο twitter, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.