Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας παραδέχτηκε την Τετάρτη ότι απέλασε έναν 20χρονο πρόσφυγα από το Αφγανιστάν ο οποίος επιζητούσε άσυλο στη χώρα «κατά λάθος» και ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η επιστροφή του, όπως μεταδίδει από το Associated Press η Deutsche Welle.

O Νεσιμπουλά Σ. απελάθηκε μαζί με άλλους 68     Αφγανούς πρόσφυγες πίσω στην Καμπούλ παρόλο που οι νομικές διαδικασίες που περιείχαν την περίπτωσή του για άσυλο ήταν σε εξέλιξη.

Οργή είχε προκαλέσει η είδηση αυτοκτονίας ενός από τους απελαθέντες. Ορισμένοι πολιτικοί, ακόμη και μέλη των κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού. «Η παραίτησή του έχει ήδη καθυστερήσει. Ακούς συνασπισμέ;» έγραψε στο Twitter ο Κέβιν Κιούνερτ, ο επικεφαλής της νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Για τις απελάσεις των προσφύγων, είχε αστειευτεί ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, καθώς τα 69α γενέθλια του συνέπεσαν με τις απελάσεις. «Ακριβώς 69 μεταφέρθηκαν πίσω στο Αφγανιστάν την ημέρα των 69ων γενεθλίων μου–και δεν έγινε κατ’ εντολή μου» είχε πει χαρακτηριστικά.

To γραφείο Μετανάστευση της Γερμανίας παραδέχτηκε ότι η παράνομη απέλαση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν το αρμόδιο γραφείο «επανεξέταζε τα περιστατικά της υπόθεσης», ενώ τόνισε ότι η διαδικασίας αίτησης ασύλου θα παραταθεί.