Διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή δέκα πολιτικών κομμάτων σε επίπεδο αρχηγών, με την παρουσία ενός βουλευτή από κάθε κόμμα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα Σκόπια, από την οποία αποχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του VMRO DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
 
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ζ Ζάεφ ενημέρωσε στη συνάντηση τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την ενδεχόμενη διατύπωση της ερώτησης στο δημοψήφισμα η οποία θα είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την υποστήριξη της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;».
 
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε μετά την συνάντηση πως όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, που έμειναν μέχρι το τέλος της συνάντησης, τάχθηκαν υπέρ της επιτυχούς διεξαγωγής του επικείμενου δημοψηφίσματος. Παράλληλα, επιτέθηκε κατά του επικεφαλής της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας την συμπεριφορά του Μίτσκοσκι επιπόλαια, ανεύθυνη και προσβλητική για όλους τους πολιτικούς παράγοντες και τους πολίτες της ΠΓΔΜ.
 
Ο Ζ Ζάεφ ανακοίνωσε πως το μεσημέρι της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην οποία ο Χρ. Μίτσκοσκι «θα έχει ακόμη μια ευκαιρία» να αποδείξει εάν είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και υπέρ του δικαιώματος των πολιτών να αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας.
 

Σκέψεις για διπλές εκλογές

 
Στο μεταξύ, τα σενάρια υπό τα οποία η ΠΓΔΜ θα πορευθεί προς το δημοψήφισμα εξετάζει ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, με τον Ζ. Ζάεφ να δηλώνει σε εκδήλωση εγκαινίων κατασκευής αμερικανικής βιομηχανίας στο Μπούναρτζικ πως είναι ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υπό την αίρεση της συναίνεσης στο δημοψήφισμα.
 
Κατά τις προβλέψεις του Συντάγματος, για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος επιβάλλεται η συμμετοχή του 50% των πολιτών, γεγονός που δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για τους σχεδιασμούς Ζάεφ, αφού το VMRO απειλεί με αποχή από την ψηφοφορία.
 
Όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών, από τον πληθυσμό των περίπου 2,1 εκατ. πολιτών της ΠΓΔΜ, περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει, ενώ το ενδιαφέρον για την πολιτική γενικότερα είναι αδύναμο.
 
Στο τραπέζι των συναντήσεων με την αντιπολίτευση αναμένεται, όπως μεταφέρεται, να τεθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ως αντάλλαγμα με τη συμμετοχή του VMRO στη διαδικασία.
 
«Δεν θα αφήσουμε τους πολίτες ομήρους σε κομματικά συμφέροντα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, ο οποίος πρόσθεσε πως «η έλλειψη υπευθυνότητας της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να αποτρέψει την ελεύθερη έκφραση της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας. Οι πολίτες θα εκφραστούν σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικά οργανωμένο δημοψήφισμα. Τώρα είναι η ώρα για την αντιπολίτευση να αποδείξει αν είναι υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ ή όχι» οι αναφορές του Ζ. Ζάεφ, με τα βέλη του να στρέφονται στο VMRO.
 

Και ευρωπαϊκές ωθήσεις

 
Την ίδια ώρα, και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε πρόσφατα την αναστολή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019, ο Επίτροπος Χαν εξέπεμψε μήνυμα για την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου της ετοιμότητας της ΠΓΔΜ, πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων τον προσεχή Ιούνιο.
 
Ο Επίτροπος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ικανοποιημένος για την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου της ετοιμότητας της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων, τον Ιούνιο του 2019 και τόνισε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς οι δύο χώρες έχουν «ραντεβού με την ιστορία».
 
Την Τρίτη ο Χαν ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της ΠΓΔΜ πως η ΕΕ ξεκίνησε τη διαδικασία ελέγχου της ετοιμότητας της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων, τον Ιούνιο του 2019, για την ένταξη των δύο χωρών στην Ένωση. Υποστήριξε ότι η εξέταση αυτή θα επιτρέψει στην ΠΓΔΜ και την Αλβανία να εξοικειωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ενώ θα δώσει στην Ένωση την ευκαιρία να διαπιστώσει κατά πόσο είναι έτοιμες να συμμορφωθούν με τους κανόνες που θέτει.
 
Στάθηκε στις μεταρρυθμίσεις και την προτεραιότητα  που πρέπει να δοθεί στους βασικούς τομείς που προσδιορίσθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τόνισε πως η Κομισιόν θα συνεχίσει να συνδράμει στη διαδικασία που καλύπτει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, τη μεταρρύθμιση των δομών ασφαλείας και πληροφοριών και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης των δύο χωρών.