Σύμφωνα με την Εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019, το μέτρο της μείωσης των συντάξεων κύριων και επικουρικών είναι κάτι που επιβεβαιώνεται και πρακτικά μέσα στο κείμενο. Με την εγκύκλιο δίνονται στους φορείς της γενικής κυβέρνησης οι κατευθύνσεις, ενώ καθορίζονται τα όρια δαπανών και οι στόχοι για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς.
 
Συγκεκριμένα, στην Εγκύκλιο αναγράφεται μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2019, καθώς οι δαπάνες για χορήγηση συντάξεων τοποθετούνται στα 25,480 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή προβλέπει και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ για το 2018 οι δαπάνες φτάνουν το ποσό των 28,859 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο είχε προβλεφθεί η μείωση κατά 1% του ΑΕΠ των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019.
 
Το ανώτατο όριο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για το 2019 ανέρχεται στα 49,743 δισεκατομμύρια ευρώ και προσθέτοντας τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, προσδιορίζεται στα 57,043 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, οι δαπάνες των ΟΤΑ τοποθετούνται στα 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ, οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ στα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ και δαπάνες των νοσοκομείων τοποθετούνται στα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Το εν λόγω δημιούργημα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, θέτει τέτοιου είδους περικοπές, με σκοπό να επιτευχθούν οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,96% του ΑΕΠ το 2019 και δημοσιονομικού χώρου 866 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Τα ανώτατα όρια δαπανών ανά υπουργείο έχουν ως εξής:
 
  • Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 14,462 δισ. ευρώ
  • Στο υπουργείο Παιδείας προβλέπεται αύξηση δαπανών έως τα 5,481 δισ. ευρώ.
  • Στο υπουργείο Εσωτερικών οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 4,9 δισ. ευρώ.
  • Στο υπουργείο Υγείας, οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 3,9 δισ. ευρώ το 2019
  • Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 3,35 δισ. ευρώ.
  • Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 2,39 δισ. ευρώ το 2019.
  • Στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 2,783 δισ. ευρώ.
  • Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι δαπάνες θα ανέλθουν έως το 1,297 δισ. ευρώ το 2019.
  • Στο υπουργείο Οικονομικών οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 734,84 εκατ. ευρώ.
  • Στο υπουργείο Δικαιοσύνης οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 646,48 εκατ. ευρώ.
  • Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 553,4 εκατ. ευρώ.
  • Στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 348,25 εκατ. ευρώ.
  • Στο υπουργείο Ναυτιλίας οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 375,6 εκατ. ευρώ
  • Στο υπουργείο Εξωτερικών οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 262 εκατ. ευρώ
  • Στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 130,24 εκατ. ευρώ.
  • Στο υπουργείο Τουρισμού οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 80,1 εκατ. ευρώ.
  • Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 81,3 εκατ. ευρώ το 2019.
  • Στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής οι δαπάνες θα ανέλθουν έως 128,351 εκατ. ευρώ το 2019.
  • Στη Βουλή των Ελλήνων οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 135,98 εκατ. ευρώ.

Επιμένει η κυβέρνηση ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις
 

Παρά την Εγκύκλιο του Χουλιαράκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Θέμα 104,6, υποστήριξε ότι η περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναγκαία, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία προκειμένου να εφαρμοστεί, συνεχίζεται κανονικά. «Ένας νόμος, αλλάζει με έναν άλλο νόμο», επεσήμανε, χωρίς να το τοποθετεί σε συγκεκριμένο χρόνο.
 
«Από πλευράς κοινωνικής δικαιοσύνης, δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις», τόνισε αλλά πρόσθεσε ότι, δεν πρόκειται να προβούν «σε καμία ενέργεια σύγκρουσης με κανέναν». Επιπροσθέτως, τόνισε ότι «είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται οι Ευρωπαίοι να έχουν αντίθετη γνώμη, σε κάτι που είναι τόσο δίκαιο. Θέλουμε να αναστρέψουμε έναν εκβιασμό που έγινε από το ΔΝΤ».
 
«Δεν πρόκειται να γίνει καμία πράξη που θα επιβαρύνει τους συνταξιούχους. Συζητάμε να μην εφαρμοστεί από 1/1/2019 ο νόμος» κατέληξε.
 
Σε συνέντευξη της την Τετάρτη, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, είχε υπογραμμίσει ότι «καθώς πλησιάζουμε στην έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής καθίσταται σαφές πως δημοσιονομικά μπορούμε να είμαστε εντός στόχων, άρα ανάλογα με τον χώρο και το περιθώριο που θα έχουμε θα δούμε τις κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε. Θεωρώ ότι έχουμε το περιθώριο για να κάνουμε κινήσεις τέτοιες οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους συνταξιούχους».
 
Στο ίδιο κλίμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε την Τετάρτη ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην περικοπούν οι συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019, και σημείωσε ότι «υπάρχει η προοπτική να δούμε από το 2019 μια πολιτική στοχευμένων παρεμβάσεων και φορολεαφρύνσεων, όχι με την λογική του εφάπαξ βοηθήματος μέσω του υπερπλεονάσματος, αλλά με μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης».
 
Την Τρίτη, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, είχε επίσης αναφερθεί στην περικοπή των συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να μην κόψουμε τις συντάξεις», και είχε διευκρινίσει ότι δεν θα πρόκειται για μονομερή ενέργεια αλλά για απόφαση που θα παρθεί συντεταγμένα με τους δανειστές.
 

Τα χρήματα θα κατανεμηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες του φορέα

 
Στην εγκύκλιο Χουλιαράκη υπογραμμίζεται πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανεμηθούν ορθά οι πιστώσεις των φορέων με βάση τις πραγματικές ανάγκες και κατά προτεραιότητα, ώστε να προληφθούν ενδεχόμενες αστοχίες προβλέψεων, ειδικά στις ανελαστικές δαπάνες και να ελαχιστοποιηθούν οι τροποποιήσεις του προϋπολογισμού κατά την εκτέλεσή του.
 
Η εγκύκλιος αναφέρει ότι δεδομένου ότι οι αποδοχές αποτελούν κρίσιμο μέγεθος, λόγω του σημαντικού ύψους τους επί του συνόλου του προϋπολογισμού και της ανελαστικότητας που τις χαρακτηρίζει, είναι απαραίτητη η ακριβής εκτίμησή τους. Στη συνέχεια καλεί τους φορείς να συμπληρώσουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και τους πίνακες για το προσωπικό τους, ώστε «να επιτευχθεί ορθότερη κατανομή πόρων μεταξύ των υποτομέων της γενικής κυβέρνησης και των φορέων που υπάγονται στον κάθε υποτομέα».
 
Πιστώσεις για νέες προσλήψεις προσωπικού προβλέπονται συνολικά για όλους τους φορείς της κεντρικής διοίκησης στον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών – Γενικές Κρατικές Δαπάνες. Για τον προσδιορισμό των δαπανών για αποδοχές προσωπικού, τόσο για τις εκτιμήσεις του 2018 όσο και για τις προβλέψεις του 2019, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ισχύουσες διατάξεις της μισθολογικής νομοθεσίας.'
 

Ο «δημοσιονομικός χώρος» της κυβέρνησης

 
Σημειώνεται ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης να αγγίξει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ. Ο εν λόγω στόχος αφορά τις φοροελαφρύνσεις που έχει ανακοινώσει ότι θα υλοποιήσει η κυβέρνηση αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος συνολικού ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ.
 

Το βάρος σε ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, νοσοκομεία


Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) καλείται για το 2019 να έχει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ύψους 3,278 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 
Πλεόνασμα ύψους 509 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπεται να παράξει και ο ΟΑΕΔ, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 3,027 δισεκατομμύρια ευρώ και τις δαπάνες να διαμορφώνονται στα 2,518 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ έχει ως βασικό στόχο την εκτέλεση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 4,932 δισεκατομμύρια ευρώ και τις δαπάνες να ανέρχονται στα 4,853 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος θα είναι και ο προϋπολογισμός του ΟΠΕΚΑ αλλά και του ΝΑΤ, των δύο φορέων που δεν έχουν πλέον ασφαλιστικές αρμοδιότητες. Τα έσοδα και οι δαπάνες τους εκτιμώνται στα 2,688 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Για το νοσοκομεία, τα έσοδα εκτιμώνται στα 3,006 δισ. ευρώ και οι δαπάνες στα 3,182 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το ταμειακό ισοζύγιο εκτιμάται ότι θα είναι αρνητικό κατά 176 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η εγκύκλιος αναφέρει δημοσιονομικές προσαρμογές οι οποίες θα κάνουν θετικό το πρόσιμο των νοσοκομείων κατά 292 εκατομμύρια ευρώ.
 
Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προβλέπεται θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 259 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 7,102 δισ. ευρώ και τις δαπάνες να διαμορφώνονται στα 6,878 δισ. ευρώ. Άξιο σημασίας είναι ότι τα παραπάνω ποσά είναι τα ελάχιστα επιτρεπόμενα που πρέπει να καταθέσουν οι φορείς για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης.
 
Τα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμώνται στα 41,437 δισ. ευρώ -εκ των οποίων τα 13,585 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθουν από τις ασφαλιστικές εισφορές και περίπου 1,074 δισ. ευρώ από τη ρύθμιση οφειλών-, ενώ τα έξοδα περιορίζονται στα 38,159 δισ. ευρώ.

Ολόκληρη η Εγκύκλιος: