Από 300 έως και 2.4000 πτήσεις αναμένεται να αναγκαστεί να ακυρώσει η αεροπορική εταιρεία της Ryanair, καθώς τα μέλη των πληρωμάτων καμπίνας έχουν προκηρύξει απεργία για το διήμερο 25-26 Ιουλίου. Κατά τις εκτιμήσεις της εταιρείας, τουλάχιστον το 12% των πτήσεων αναμένεται να ακυρωθούν, επηρεάζοντας τις πτήσεις 50.000 πελατών.
 
Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 12 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε ακόμα μία απεργία στους κόλπους της εταιρείας, με τους πιλότους της Ιρλανδίας να προχωρούν στη μεγαλύτερη κινητοποίηση μέχρι σήμερα στη Ryanair, ακυρώνοντας 30 πτήσεις.
 
Οι εργαζόμενοι έδωσαν στις αρχές Ιουλίου μία λίστα με 34 αιτήματα προς τη διοίκηση της εταιρείας που επικεντρώνονται στους οικονομικούς όρους εργασίας, την ασφάλεια, τη δίκαιη και υποστηρικτική εργασιακή κουλτούρα, τα εθνικά συμβόλαια, τις αναρρωτικές άδειες, τις πωλήσεις και τις πολιτικές εδάφους.
 
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι ζητούν «έναν δίκαιο μισθό διαβίωσης, βελτίωση των αποδοχών κατά την αναρρωτική άδεια, καθώς και συμβάσεις εργασίας στη γλώσσα τους, αφού μέχρι τώρα η εταιρεία χρησιμοποιεί σε αυτά την ιρλανδέζικη νομοθεσία.
 
Η δημοσιοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων συνοδεύτηκε από δημόσιες δηλώσεις των στελεχών της διοίκησης για την ανάκληση της απεργίας, σημειώνοντας μάλιστα πως «μέχρι τώρα λαμβάνετε 40.000 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή περισσότερα από τα διπλά για ενός βιώσιμου μισθού».
 
Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Ιούνιου, ο γνωστός για τις αντεργατικές του πρακτικές, ιδιοκτήτης της εταιρείας, Μάικλ Ο' Λίρι, έχει ήδη καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει, ζητώντας από την Επίτροπο Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλκ, να βάλει τέλος στον «λήθαργο και την αδράνεια» για να εμποδίσει τους εργαζόμενους της εταιρείας του να απεργήσουν στη Γαλλία.
 
«Αυτό [σ.σ. οι απεργίες] εμποδίζει μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: την ελευθερία της μετακίνησης» ανέφερε σε δήλωσή του ο Ο' Λίρι, συμπληρώνοντας πως «τίποτα δεν πρόκειται να επηρεάσει τις τέσσερις ελευθερίες, εκτός εάν φυσικά είσαι χειριστής εναέριας κυκλοφορίας, που στην περίπτωση αυτή μπορείς να γα******* τις τέσσερις ελευθερίες, ειδικά την ελευθερία της μετακίνησης, μπλοκάροντας ή κλείνοντας τους ουρανούς της Ευρώπης».