«Οι ερευνητές θεωρούν ότι ταυτοποίησαν τους υπόπτους για την επίθεση με Novitchok μέσω του συστήματος παρακολούθησης με κάμερες, συγκρίνοντας το οπτικό υλικό με τους φακέλους ανθρώπων που εισήλθαν εκείνη την περίοδο στην χώρα», δήλωσε πηγή που προέρχεται από τις υπηρεσίες της έρευνας, στο πρακτορείο Press Association. «Οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι οι ύποπτοι είναι Ρώσοι», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρώην πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν στις 4 Μαρτίου αναίσθητοι σε παγκάκι της πόλης Σάλσμπερι της Βρετανίας. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δηλητηριάστηκαν από έναν ισχυρό νευροτοξικό παράγοντα και έκτοτε νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της περιοχής σε κρίσιμη, αλλά πλέον σταθερή, κατάσταση.

Την επομένη η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι ο Σκριπάλ και η κόρη του δηλητηριάστηκαν από έναν «στρατιωτικού τύπου νευροτοξικό παράγοντα του είδους που παράγεται στη Ρωσία», γνωστού και ως Novichok.

Ο χημικός παράγοντας ταυτοποιήθηκε στο εργαστήριο του υπουργείου Άμυνας Porton Down και βάσει αυτού η Μέι δήλωσε ότι δύο σενάρια είναι πιθανά: «Είτε επρόκειτο για άμεση ενέργεια του ρωσικού κράτους εναντίον της χώρας μας είτε η Ρωσία έχασε τον έλεγχο αυτού του πιθανόν καταστροφικού νευροτοξικού παράγοντα και επέτρεψε να περιέλθει στα χέρια άλλων».

Την άποψη της Βρετανίδας πρωθυπουργού αμέσως υιοθέτησαν οι δυτικές χώρες.
Οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ κατά στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη εξέφρασαν τη στήριξή τους στη Βρετανία και ανακοινώνοντας ότι η Ρωσία βρίσκεται «πιθανότατα» πίσω από την επίθεση, αλλά και την ανάκληση πρεσβευτή της Ένωσης στη Μόσχα για διαβουλεύσεις.

Η Ρωσία από την πλευρά της διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει σχέση με την επίθεση. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχολίασε το θέμα για πρώτη φορά την Κυριακή 18 Μαρτίου μετά την επανεκλογή του, λέγοντας ότι είναι «ανοησίες» να πιστεύει κανείς ότι η Μόσχα κρύβεται πίσω από το περιστατικό.

Διαψεύδει η Βρετανία

 
Ο υπουργός Ασφάλειας της Βρετανίας, Μπεν Ουάλας, απέρριψε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τους υπόπτους για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ και πως πρόκειται για Ρώσους. «Νομίζω πως η ιστορία αυτή ανήκει στην κατηγορία της παραπληροφόρησης και της άγριας σπέκουλας», έγραψε στο Twitter.