Σε έκθεση του για την οικονομία της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να μην προχωρήσει σε αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προκειμένου «να μην υπάρξουν κίνδυνοι για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ψηφίσθηκαν οι αλλαγές για τις ομαδικές απολύσεις και τον τρόπο προκήρυξης απεργιών (που είχε ζητήσει το ίδιο το ΔΝΤ), στις συστάσεις του επανέρχεται και ζητά νέες διατάξεις που θα εναρμονίζονται με τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ για τα θέματα αυτά.

Το Ταμείο απαιτεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει εκκρεμείς συστάσεις του ΟΟΣΑ για μείωση των φραγμών στον ανταγωνισμό (συμπεριλαμβανομένων του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και του εμπορίου δομικών υλικών). Παράλληλα, ζητά την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης που εγκρίθηκε πρόσφατα και την οριστικοποίηση της αναθεώρησης του συστήματος αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Ως προτεραιότητες, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ περιγράφει τη διατήρηση και περαιτέρω διεύρυνση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Αναλυτικά τα όσα απαιτεί το ΔΝΤ από την Ελλάδα:

– Διατηρείστε τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, περιλαμβανομένων αυτών που αφορούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Υιοθετείστε αλλαγές στη νομοθεσία για να εναρμονίσετε το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων και των απεργιών με τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ.

– Επιταχύνετε σημαντικά το άνοιγμα των ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνα που είναι σημαντικά για την οικονομία (όπως των δικηγόρων, μηχανικών, συμβολαιογράφων).

– Εφαρμόστε τις εκκρεμείς συστάσεις του ΟΟΣΑ για τη μείωση των εμποδίων στον ανταγωνισμό (περιλαμβανομένων αυτών για το εμπόριο τις Κυριακές και τα οικοδομικά υλικά).

– Εφαρμόστε πλήρως την πρόσφατα εγκριθείσα μεταρρύθμιση και ολοκληρώστε την αναθεώρηση του συστήματος αδειοδότησης επενδύσεων, όσον αφορά τους 24 κλάδους που είναι σε εκκρεμότητα. Ολοκληρώστε την εκκρεμή δευτερογενή νομοθεσία για περιβαλλοντικές δραστηριότητες.