Στο πρόστιμο που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Google αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ, αλλά «όχι για πολύ».
 
«Σας το είπα! Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο πέντε δίσ. δολαρίων σε μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις μας, τη Google. Έχουν πραγματικά εκμεταλλευθεί τις ΗΠΑ, αλλά όχι για πολύ ακόμα», τόνισε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.
 
Υπενθυμίζεται ότι νέο πρόστιμο ύψους 4,34 δισεκατομμυρίων ευρώ επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Google, που έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενο ύψους 2,4 δισ. ευρώ, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός συνεχίζει να εκμεταλλεύεται την κυριαρχία του λειτουργικού του συστήματος Android, και να υιοθετεί αθέμιτες πρακτικές σε βάρος των ανταγωνιστών του.
 
Η Κομισιόν κάλεσε επιπλέον τη Google να συμμορφωθεί με την απόφαση εντός 90 ημερών, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν χρηματικές ποινές ύψους έως και 5% του μέσου ημερήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google. H Google προανήγγειλε πως θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης.
 
Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ, είχε δηλώσει ότι η ΕΕ σχεδιάζει «μέτρα εξισορρόπησης» τα οποία τεθούν σε ισχύ εφόσον οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Η Μάλστρομ αναφέρθηκε στις κυρώσεις μέσω δασμών που θα επιβληθούν ως αντίμετρα κατά των ΗΠΑ, σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι συνομιλίες του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ με τον Αμερικανό πρόεδρο την άλλη εβδομάδα.
 
 

Συνομιλίες Τραμπ – Γιουνκέρ
 

Ο Γιουνκέρ αναμένεται να καταθέσει πρόταση για μία πολυεπίπεδη συμφωνία που να περιλαμβάνει μειώσεις δασμών και εισφορών σε ό,τι αφορά τα οχήματα και εξαρτήματα αυτοκινήτων, ενώ θα εξεταστεί και η πιθανότητα μιας περιορισμένης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Καντλοου, τόνισε ότι την Τετάρτη 25 Ιουλίου ο πρόεδρος της Κομισιόν «θα φέρει μια πολύ σημαντική εμπορική προσφορά».
 
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει από τις αρχές του Ιουνίου δασμούς 25% επί του ευρωπαϊκού χάλυβα και 10% επί των προϊόντων αλουμινίου, με την ΕΕ να απαντά με αντίμετρα επί εμβληματικών αμερικανικών προϊόντων, όπως τα τζιν, αναφέρει δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής».