Υπενθυμίζεται πως ο ιστορικός και δημοσιογράφος βρισκόταν σε απεργία πείνας από την 31η Μαΐου του 2018 στις φυλακές Κορυδαλλού, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του Αρείου Πάγου περί έκδοσής του στο καθεστώς Ερντογάν, που τον διώκει ως κομμουνιστή, ενώ σήμερα νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.
 
«Ο Tουργκούτ Καγιά έχει, πλέον, πολιτικό άσυλο. Έχουμε την πρώτη νίκη! Με απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου, ο Τουργκούτ Καγιά είναι πολιτικός πρόσφυγας στον οποίον έχει χορηγηθεί διεθνής προστασία. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης χαιρετίζει όλους όσοι δώσαμε από κοινού αυτόν τον αγώνα. Με δελτίο Τύπου που θα ακολουθήσει, θα αναφερθούμε αναλυτικά.  Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας! Ο αγώνας δεν τελείωσε εδώ, συνεχίζεται μέχρι να ανατραπεί η απόφαση περί έκδοσης του αγωνιστή» ανέφερε η ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στον Τουργούτ Καγιά, ενώ οι δικηγόροι του αυξάνουν την πίεση στις ελληνικές αρχές, αναμένοντας την απαραίτητη απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης.
 
«Περιμένουμε τώρα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, να εκδώσει άμεσα απόφαση για την μη έκδοση και την άμεση απελευθέρωσή του σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στο προσφυγικό δίκαιο και στην αρχή της μη επαναπροώθησης, καθώς κινδυνεύει στην Τουρκία» ανέφεραν οι δικηγόροι του, Μαριάννα Τζεφεράκου και Μαρία Παπαμηνά στην Εφημερίδα των Συντακτών.
 
Ο Καγιά έχει υποστεί πολυετή βασανιστήρια από τις τουρκικές αρχές και έχει περάσει πολλά χρόνια στην απομόνωση ως «τιμωρία» για τους πολιτικούς του αγώνες για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη συνέχεια συνελήφθη τον Απρίλιο του 2015 στο πλαίσιο συντονισμένης πανευρωπαϊκής επιχείρησης κατά μελών της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη, ενώ ακολούθως απελευθερώθηκε για να συλληφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο στη χώρα μας, ύστερα από ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ.