Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 67 ετών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, μετά από πολύχρονη μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

Είχε γεννηθεί στην Μύθημνα (Μόλυβος) της Λέσβου το 1951. Εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών και ανέπτυξε δράση κατά της χούντας των συνταγματαρχών, ως στέλεχος του «Ρήγα Φεραίου». Για την αντιδικτατορική του δράση συνελήφθη και βασανίστηκε στα κρατητήρια ΕΑΤ – ΕΣΑ. Υπήρξε καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών μέχρι και τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά. Στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος με το Ποτάμι.

Ο Αλέξης Τσίπρας τον αποχαιρέτησε, κάνοντας λόγο για έναν αγωνιστή της Δημοκρατίας και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό.


Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τον χαρακτήρισε παντοτινό υπερασπιστή της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, επισημαίνοντας πως η παρουσία του στη δημόσια ζωή ήταν δυναμική. «Μια σπουδαία προσωπικότητα που διακρίθηκε σε όλη του τη ζωή, ως ακαδημαϊκός, ως αντιστασιακός αλλά και ως άνθρωπος, έφυγε από τη ζωή. Αγωνιστής μέχρι το τέλος, ο Σταύρος Τσακυράκης, αντιτάχθηκε με θάρρος κατά της χούντας των Συνταγματαρχών. Κατά την περίοδο αυτή διετέλεσε γραμματέας της ΚΟΣ του Ρήγα Φεραίου και μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου.

Για την αντιδικτατορική του δράση συνελήφθη, φυλακίστηκε στα κρατητήρια ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπου και βασανίστηκε. Ο Σταύρος Τσακυράκης  υπήρξε παντοτινός υπερασπιστής της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η παρουσία του  στη δημόσια ζωή, μέσω άρθρων, συγγραμμάτων αλλά και των διαλέξεων του στο Πανεπιστήμιο ήταν δυναμική, με την  κριτική του προσέγγιση να προκαλεί πάντοτε ενδιαφέρον. Στη σύζυγο και τους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για συνεπή υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφήνει πίσω του πολύτιμη παρακαταθήκη λόγω της αγωνιστικής στάσης που τήρησε στη ζωή του. «Ο Σταύρος Τσακυράκης υπήρξε συνεπής υπερασπιστής της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, παλιός «Ρηγάς», αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, που βασανίστηκε επί Χούντας στα κολαστήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ. Μας αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη ένα πλούσιο επιστημονικό έργο αλλά, κυρίως, το υπόδειγμα της αγωνιστικής στάσης ζωής του».

Το Ποτάμι ανέφερε με τη σειρά του πως ο Σ. Τσακυράκης ήταν ένας σπάνιος αγωνιστής και δάσκαλος, που αποτέλεσε παράδειγμα για τις νεότερες γενιές. «Σήμερα δεν χάσαμε μόνο έναν σπουδαίο καθηγητή, έναν σπουδαίο άνθρωπο, χάσαμε έναν φίλο. Και αυτό το κενό θα είναι για πάντα δυσαναπλήρωτο.Η στήριξη του στο Ποτάμι ειδικά τους πρώτους δύσκολους μήνες ήταν καθοριστική. Οι ομιλίες του, οι αρχές του, ήταν ευαγγέλιο για όλους μας. Και μπορεί να έπαψε κάποια στιγμή να είναι ενεργός – “ τι δουλειά έχω εγώ στην πολιτική, εγώ καθηγητής μόνο είμαι” – αλλά δεν έπαψε ποτέ να μας διδάσκει, να μας συμβουλεύει, να μας μαλώνει. Τα συλλυπητήρια μας στη γυναίκα του Πόπη και σε όσους ειλικρινά τον αγαπούσαν».

Τέλος, το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει σε ανακοίνωση του πως είναι δυσαναπλήρωτη η απώλεια ενός ανθρώπου που ενσάρκωσε την έννοια του ενεργού πολίτη. «Ο Σταύρος Τσακυράκης ενσάρκωσε με απόλυτη πληρότητα τις έννοιες του ακαδημαϊκού  και του ενεργού πολίτη. Υπηρέτησε αταλάντευτα με τις ιδέες και τις πράξεις του ένα προοδευτικό πλαίσιο αξιών και  ενέπνευσε τους πολίτες με στάση ζωής του. Η απώλεια του είναι δυσαναπλήρωτη. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».