Κλιμάκωση σημειώνεται στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν με μπαράζ δηλώσεων του προέδρου του Ιράν, Χασάν Ροχανί, και του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει το Ιράν για «συνέπειες που λίγοι έως τώρα έχουν υποφέρει», αναφορικά με επικείμενες κυρώσεις των ΗΠΑ προς το Ιράν λόγω του πυρηνικού προγράμματος του. Νωρίτερα, ο Ροχανί είχε τονίσει ότι ένας πόλεμος με το Ιράν θα είναι «η μητέρα των μαχών».


Υπενθυμίζεται ότι, ο Τραμπ είχε ανακοινώσει στις 8 Μαΐου ότι αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015 και ότι τίθενται ξανά σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Η συμφωνία αυτή επέτρεψε στο Ιράν να βγει από την απομόνωσή του από τη διεθνή κοινότητα χάρη στην άρση ενός μέρους των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τον δραστικό περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος και τη δέσμευσή της να μην επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικού όπλου.
 
Ωστόσο, η εκ νέου επικείμενη επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων, η ισχύς των οποίων είχε ανασταλεί βάσει της συμφωνίας της Βιέννης, θα γίνει σταδιακά από τον Αύγουστο. Για τον λόγο αυτό, το Ιράν προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
 
«Κύριε Τραμπ μην παίζετε με την ουρά του λιονταριού. Αυτό μόνο λύπη θα φέρει», απάντησε ο Ροχανί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna. «Μην απειλήσεις ποτέ ξανά τις ΗΠΑ» ήταν η αντίδραση του Τραμπ.
 
Σε δηλώσεις του την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σχολίασε ότι «η ιρανική κυβέρνηση μοιάζει περισσότερο με μαφία παρά με κυβέρνηση».

Διοικητής των Επαναστατικών Φρουρών στο ιρανικό πρακτορείο Isna τόνισε ότι οι μεταμεσονύχτιες απειλές του Τραμπ συνιστούν «ψυχολογικό πόλεμο» και το Ιράν θα συνεχίσει να αντιστέκεται στους εχθρούς του. «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τα επαναστατικά πιστεύω μας. Θα αντισταθούμε στην πίεση των εχθρών μας. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν τίποτα άλλο από το να καταστρέψουν το Ιράν. Όμως ο Τραμπ δεν μπορεί να κάνει τίποτα εναντίον μας» πρόσθεσε ο διοικητής.