«Το Σιάτλ απλώς δεν μπορεί να παραβεί τον νόμο για να υιοθετήσει ένα διάταγμα ως πολιτική δήλωση» σχολίασε ο ιδρυτής της NRA, Άλαν Γκότλιεμπ, μίας από τις μακροβιότερες οργανώσεις «πολιτικών δικαιωμάτων» στις ΗΠΑ, που μετρά περισσότερα από πέντε εκατ. μέλη, εξαπολύοντας τα βέλη του ευθέως στο πρόσωπο της δημάρχου της πόλης, Τζένυ Ντούρκαν.
 
Σύμφωνα με τη νομοθεσία που πέρασε νωρίτερα μέσα στο έτος η πόλη του Σιάτλ, οι ιδιοκτήτες όπλων θα πρέπει να αποθηκεύουν με ασφάλεια τα όπλα τους, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν χρηματικές ποινές έως και 10.000 δολάρια. Όπως αναφέρεται ο Independent, η ποινή αυξάνει στο μέγιστο, σε περίπτωση που κάποιος ανήλικος προκαλέσει τραυματισμό ή διαπράξει κάποιο έγκλημα χρησιμοποιώντας ένα πυροβόλο όπλο που δεν είχε αποθηκευτεί με ασφάλεια.
 
«Το Σιάτλ φαίνεται πως σκέφτεται πως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από ότι κάθε τοπική κυβέρνηση όταν πρόκειται για τους κανονισμούς των πυροβόλων όπλων» αναφέρει σε δήλωσή του ο Άλαν Γκότλιεμπ, ιδρυτής της οργάνωσης «Ίδρυμα Δεύτερης Τροπολογίας», που αναφέρεται στη συνταγματική διάταξη περί οπλοκατοχής.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η μήνυση που κατέθεσε το λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας αναφέρουν ως κατηγορούμενους την πόλη του Σιάτλ, τη δήμαρχο Ντουρκάν, το αστυνομικό τμήμα του Σιάτλ και της αρχηγό της αστυνομίας, Κάρμεν Μπεστ.
 
«Ενώ αυτοί πηγαίνουν στα δικαστήρια, παιδιά πηγαίνουν στο νοσοκομείο» απάντησε η δήμαρχος Ντουρκάν. «Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε κάθε θάνατο ή τραυματισμό από όπλο, μπορούμε όμως να κάνουμε βήματα για να αποτρέψουμε τις τραγωδίες. Είμαι ευγνώμων που οι νομικοί μας σύμβουλοι μοιράζονται τη δέσμευσή μας για μείωση της ένοπλης βίας, και στέκονται δίπλα μας και δίπλα σε πιο ασφαλείς κοινωνίες» πρόσθεσε η πρώτη δημότης της πόλης.
 
«Εάν νομίζουν πως μπορούν να μας εκφοβίσουν, κάνουν λάθος» τόνισε η Ντουρκάν, προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα παιδιά μας».