Συνεχίζονται τα πύρινα μέτωπα στην Σουηδία με τη θερμοκρασία στη χώρα να ξεπερνάει του 30 βαθμούς. Σύμφωνα με το CNN, περίπου 100 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω δεκάδων πυρκαγιών στη χώρα.

Οι πληγείσες περιοχές περιλαμβάνουν τις επαρχίες Jämtland, Västerbotten, Gävleborg και Dalarna, όπου οι κάτοικοι έχουν συμβουλεύσει να εκκενώσουν πολλά χωριά. Ο αριθμός των πύρινων μετώπων που συνεχίζουν να καίουν ανεξέλεγκτα φαίνεται πως σταθεροποιήθηκε γύρω στα 20, ενώ τουλάχιστον 250.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί.

 
Ο Thomas Aronsson, επικεφαλής των επιχειρήσεων εξειδικευμένης υπηρεσίας πυρόσβεσης στη Σουηδία, τόνισε την Τετάρτη ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες βρίσκονται αντιμέτωπες με περίπου 80 πυρκαγιές. Οι αρχές της χώρας προειδοποιούν για τον «εξαιρετικά υψηλό» κίνδυνο να ξεσπάσουν νέες φωτιές στο βόρειο τμήμα της χώρας τις επόμενες ημέρες κι ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει καύσωνα για τις επόμενες ημέρες.
 
Το Κέντρο Συντονισμού για την Επείγουσα Αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι επτά αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα, 60 οχήματα και 340 πυροσβεστικά οχήματα έχουν προσφερθεί στη Σουηδία μέσω της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Λιθουανίας, της Δανίας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας και της Αυστρίας. Συνολικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις των σουηδικών αρχών, έχουν καεί συνολικά 25.000 εκτάρια δάσους. Την Παρασκευή, υπήρχαν πάνω από 50 πυρκαγιές σε δασικές περιοχές.
 
Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα θάνατοι ή τραυματισμοί, ενώ υπάρχουν μεγάλης κλίμακας εκκενώσεις και οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί ότι να παραμείνουν στα σπίτια τους με σφραγισμένα παράθυρα και πόρτες για να μην εισπνεύσουν τον αέρα. Η σουηδική Αρχή Πολιτικής Προστασίας (MSB) καταμέτρησε στις 23 Ιουλίου 27 ενεργά πύρινα μέτωπα στο σύνολο της χώρας. Τέσσερα εξ αυτών καίουν ανεξέλεγκτα με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι οι καιρικές συνθήκες δεν θα βελτιωθούν.
 
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ξεσπάσει αρκετές πυρκαγιές και στα δάση στο νότιο τμήμα της χώρας, οι οποίες προκάλεσαν στις 15η Ιουλίου τον θάνατο ενός πυροσβέστη.
 

Πυρκαγιές και στη Λετονία

 
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από πυρκαγιές πλήττεται επίσης η Λετονία, η οποία λαμβάνει βοήθεια από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Copernicus. Στο δυτικό τμήμα, μια τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση ενός χωριού και οι πυροσβέστες συνεχίζουν και σήμερα τη μάχη με τις φλόγες.

Η χώρα γνωστοποίησε την Τρίτη ότι η Λευκορωσία της έστειλε βοήθεια για να συνδράμει στις προσπάθειες κατάσβεσης, η οποία εκδηλώθηκε την περασμένη Τρίτη στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν καεί 10.000 στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

 
Στην Ολλανδία, οι αρχές έκλεισαν 12 γέφυρες στο Άμστερνταμ, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίας ενδέχεται να παραμορφώσουν τις μεταλλικές κατασκευές.
 
Στη Φινλανδία, η βόρεια επαρχία της Λαπωνίας πλήττεται από καταστροφικές πυρκαγιές σε δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις, ενώ πρέπει να αντιμετωπίσει και τα πύρινα μέτωπα που εξαπλώνονται από τα ανατολικά της σύνορα προερχόμενα από τη Ρωσία.

Η Γερμανία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για τη ζέστη που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι στο σύνολο της χώρας, με τον υδράργυρο να αναμένεται πως θα ανέλθει μεταξύ 30-35 βαθμών. Οι αρχές προειδοποιούν για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών στο βόρειο και ανατολικό τμήμα εξαιτίας της ξηρασίας που πλήττει τη Γερμανία από την Άνοιξη. Στο ίδιο μήκος κύματος η Γαλλία με τις αρχές να επιβάλουν περιορισμού στην κυκλοφορία.