Επικείμενη φαίνεται να είναι η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, από τις βρετανικές αρχές.
 
Οι φήμες στο διαδίκτυο και το Twitter κυκλοφορούν εδώ και μερικές ημέρες, κυρίως έπειτα από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας The Times και σήμερα ήρθε να προστεθεί σε αυτές η συνομιλία υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Ισημερινού με τη βρετανική κυβέρνηση για το θέμα του Ασάνζ.
 
Ο γεννημένος στην Αυστραλία Ασάνζ θα χρειαστεί εν τέλει να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο στην οποία ζει από το 2012, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του Ισημερινού Λένιν Μορένο μιλώντας σε εκδήλωση στη Μαδρίτη.
 
Ήδη στις 28 Ιουνίου ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στη διάρκεια επίσκεψής του στον Ισημερινό συζήτησε με τον Μορένο την υπόθεση του Ασάνζ και «συμφώνησαν να διατηρήσουν στενή συνεργασία για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν».
 
Ο Τζούλιαν Ασάνζ αναζήτησε καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο τις 19 Ιουνίου 2012 και ζήτησε επισήμως πολιτικό άσυλο στη χώρα προκειμένου να προστατευθεί από τυχόν έκδοσή του στις ΗΠΑ όπου οι αρχές θέλουν να τον δικάσουν για τη διαρροή το 2010 από τον WikiLeaks εκατομμυρίων απόρρητων και διαβαθμισμένων αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.
 
Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα του παρείχε άσυλο αφού η Βρετανία και η Σουηδία αρνήθηκαν να τον διαβεβαιώσουν ότι δεν θα τον εκδώσουν στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές από την πλευρά τους ξεκίνησαν δικαστική διαδικασία εναντίον του τον Μάιο του 2010. Στο μεταξύ στις 19 Μαΐου 2017 οι σουηδικές αρχές έκλεισαν την έρευνα που είχε ξεκινήσει εναντίον του Ασάνζ για βιασμό. Πλέον εξακολουθεί να ισχύει μόνο το βρετανικό ένταλμα σύλληψης εναντίον του για παραβίαση της υπό όρους απελευθέρωσής του.
 
Εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς είχε τονίσει τον Απρίλιο του 2017 ότι η σύλληψη του Ασάνζ αποτελεί προτεραιότητα.
 
Ο πρώην διευθυντής της CIA και νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έχει δηλώσει ότι ο Ασάνζ «δεν έχει δικαιώματα βάσει της πρώτης τροπολογίας» του αμερικανικού Συντάγματος που προστατεύει την ελευθερία του λόγου και έχει χαρακτηρίσει το WikiLeaks «μη κρατική, εχθρική υπηρεσία Πληροφοριών».
 
Από τις 29 Μαρτίου 2018 η κυβέρνηση του Ισημερινού έχει επιβάλει ένα καθεστώς απομόνωσης στον Ασάνζ, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να δέχεται επισκέπτες πλην των δικηγόρων του και δεν του επιτρέπεται να επικοινωνεί με την οικογένειά του κα τους φίλους του, καθώς γίνονται παρεμβολές στο σήμα του τηλεφώνου και του w-fi.

Ο πρώην πρόεδρος Κορέα έχει χαρακτηρίσει τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο Ασάνζ «βασανιστήριο».