Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν χαρακτήρισε «μετρημένες» τις μέρες της Κομισιόν εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019, ζητώντας μια νέα επιτροπή, που να μην «τιμωρεί τις χώρες που προστατεύουν τα σύνορά τους από τους μετανάστες».
 
Σύμφωνα με το Reuters, νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νομικές διαδικασίες κατά της Ουγγαρίας καθώς δεν τηρεί τους κανόνες ασύλου της ΕΕ, και εκφράζοντας την αντίθεση της σχετικά με νέο νόμο ο οποίος ποινικοποιεί τη βοήθεια σε αιτούντες άσυλο. Ο Β. Ορμπάν έκανε λόγο για «ασήμαντη απόφαση, που δεν έχει πλέον σημασία», καθώς η θητεία της Επιτροπής λήγει τον Μάιο του 2019.
 
Επιπλέον, ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις της Επιτροπής για το μεταναστευτικό ότι οι προτάσεις της είναι σαν «τις τελευταίες κινήσεις των βατράχων στα βιολογικά πειράματα που είδαμε όταν ήμασταν στο σχολείο».
 
Σε συνέντευξη στην Bild ο Β. Ορμπαν επιτέθηκε στην Γερμανίδα Καγκελάριο Αγνκελα Μέρκελ, επιμένοντας στην ξενοφοβική γραμμή του για το προσφυγικό. «Η μετανάστευση δεν είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό καθήκον, αλλά εθνικό θέμα της κάθε χώρας-μέλους», τόνισε επισημαίνοντας ότι από το 2015 και μετά έγινε προσπάθεια για εξελιχθεί σε κοινή επιχείρηση και όλα τα σχέδια απέτυχαν.
 
Τέλος, μίλησε για την ανάγκη να κλείσουν χωρίς εξαιρέσεις όλα τα σύνορα της ΕΕ και «κανείς δεν πρέπει να μπαίνει και να μένει. Όλοι οι διασωθέντες πρέπει να επιστρέψουν στην Αφρική».
 
«Εάν εγώ ακολουθούσα την ίδια μεταναστευτική πολιτική με την καγκελάριο σας, θα με έδιωχναν από το πρωθυπουργικό γραφείο την ίδια μέρα» κατέληξε για την Α. Μέρκελ.
 
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει αντισταθεί στην απόφαση της ΕΕ το 2015, για επανεγκατάσταση προσφύγων μεταξύ των κρατών – μελών, παρότι της αναλογούσε φιλοξενία 1.300 ανθρώπων.