Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στη χώρα, καλώντας και τους υπουργούς του να αναλάβουν τις ευθύνες τους.«Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν αλλά το λιγότερο που οφείλουμε στη μνήμη τους είναι σεβασμός τουλάχιστον ως προς την αλήθεια. Θέλω να αναλάβω ακέραια ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας, σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς γιατί είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας».

«Δεν θα διαιωνίσουμε συμπεριφορές του παρελθόντος»

Άφησε αιχμές κατά προηγούμενων κυβερνήσεων που βρέθηκαν σε παρόμοια θέση, τονίζοντας ότι δεν θα επιχειρήσουν να αποδράσουν από τις ευθύνες τους, διαπράττοντας τα λάθη που έκαναν προκάτοχοι του.

«Εμείς δε θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας. Όπως δεν το κάναμε, όταν αναλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη, και φορτωθήκαμε εθελοντικά τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών. Όπως δεν το κάναμε όταν αντιμετωπίσαμε το φάσμα μιας τεράστιας οικονομικής, εθνικής, και ανθρωπιστικής καταστροφής, για την οποία άλλοι ήταν υπεύθυνοι. Έτσι δεν θα το κάνουμε και τώρα. Δεν είμαστε εδώ για να διαιωνίζουμε τα λάθη και τις συμπεριφορές που ζήσαμε στο παρελθόν.

Δε θέλω να κρύψω ότι δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή τον φόβο: Μήπως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε κι εμείς το ίδιο λάθος, που πολλές φορές έχουμε δει να διαπράττουν άλλοι στο παρελθόν. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να μειώσουμε τις ευθύνες. Αναρωτιέμαι μήπως διστάσαμε να αντιμετωπίσουμε όσο έπρεπε τον κίνδυνο άλλων καταστροφών από στρεβλώσεις που δημιούργησε το παρελθόν. Έτσι και αλλιώς έχουμε την ευθύνη όσο οι στρεβλώσεις παραμένουν».

«Στοιχεία για εμπρησμό» και «κυνήγι μαγισσών»

Ο Αλέξης Τσίπρα συμφώνησε με την τοποθέτηση του Νίκου Τόσκα σχετικά με εμπρησμό, τονίζοντας πως αυτό προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία. Υπεραμύνθηκε της επιλογής του να μην κάνει δεκτή την παραίτηση Τόσκα, λέγοντας ότι δεν ωφελεί το κυνήγι μαγισσών και ο αποκεφαλισμός εν ώρα μάχης.

«Οι Οι αποκεφαλισμοί εν ώρα της μάχης δεν αποτελούν πράξεις πολιτικής γενναιότητας αλλά πολιτικής δειλίας. Πολύ περισσότερο, η εύκολη καταδίκη των πυροσβεστών, αστυνομικών, λιμενικών, στρατιωτικών που έδωσαν τη μάχη με ηρωισμό, στα μέτωπα της φωτιάς. Αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου αντιμετωπιστεί, τότε θα υπάρξει η  αποτίμηση και η απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά θα πέσουμε σε κυνήγι μαγισσών και στην εύρεση αποδιοπομπαίων τράγων.

Θα έχετε όλοι ενημερωθεί ότι οι ενδείξεις που έχουμε και ερευνούν οι αρμόδιες αρχές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τις φονικές πυρκαγιές είχαμε εμπρησμούς. Δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται από πίσω τους, ποιος ήταν ο στόχος τους και δεν πρόκειται να επιδοθούμε σε ένα κυνήγι μαγισσών».

«Σπάσιμο αυγών» για τα αυθαίρετα

Αναφερόμενος στα αυθαίρετα κτίσματα, υποστήριξε πως θα προχωρήσουν σε κατάρτιση εθνικού σχεδίου για τις στρεβλώσεις δεκαετιών και θα «σπάσουν αβγά» συγκρουόμενοι με το υπάρχον σύστημα. Επισήμανε πως δεν θα περιμένουν με σταυρωμένα χέρια και ημίμετρα την επόμενη τραγωδία.

«Θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στην κατάρτιση εθνικού σχεδίου, που θα αντιμετωπίζει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών. Με τη συμμετοχή επιστημονικών φορέων, πανεπιστημίων, και ειδικών. Στην προσπάθεια αυτή καλώ να συμμετάσχουν οι πάντες. Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης».