Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δεν κατάφερε να περάσει από την ισπανική Βουλή το σχέδιο του προϋπολογισμού καθώς τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, δηλαδή το Podemos, το Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Καταλανικό Κόμμα και η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας, απείχαν της διαδικασίας ψήφισης. Έτσι, το σχέδιο του προϋπολογισμού απορρίφθηκε με 172 «όχι» και 88 «ναι», καθώς και 86 αποχές.

«Τα κόμματα που καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, ουσιαστικά, καταψηφίζουν την αποκατάσταση του κράτους πρόνοιας, τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και του εκπαιδευτικού συστήματος», επισήμανε ο Π. Σάντσεθ.

 
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν έχει άμεσες συνέπειες για την κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ και δεν είναι δεσμευτικό, αλλά δίνει μία εικόνα για το κλίμα που επικρατεί στο πολιτικό τοπίο της Ισπανίας και στη δύναμη που έχει η κυβέρνηση.
 
Το κόμμα του Σάντσεθ ελέγχει μόλις 84 βουλευτικές έδρες, σε σύνολο 350, και ανήλθε στην εξουσία την 1η Ιουνίου, έπειτα από την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Μαριάνο Ραχόι και της συντηρητικής κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος.