Ο επικεφαλής της Ομάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Δ. Μπαλτάκος, δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως οι πρώτοι νεκροί εντοπίστηκαν τη Δευτέρα, πριν βραδιάσει. Υπογράμμισε πως ως επικεφαλής της ομάδας μιλούσε συνεχώς με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και ενημέρωνε για όσα συνέβαιναν στο σημείο.
 
«Εντοπίσαμε τους πρώτους νεκρούς πριν βραδιάσει. Δεν είχε πέσει το σκοτάδι. Μάλιστα πολύ σύντομα, αφότου έπεσε το σκοτάδι, ήρθε στο χώρο και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αποβιβάστηκε στο ξενοδοχείο 'Ραμάντα' και αφενός συντόνιζε και αφετέρου βοηθούσε τους ψυχολογικά τους ανθρώπους που ήταν εκεί. Οπότε ο πρώτος στον οποίο αναφέραμε αυτό το θέμα ήταν ο αρχηγός λίγο αφότου βράδιασε. Και λίγο αργότερα ήρθε κι ο κύριος υφυπουργός στο λιμάνι και ενημερώθηκε κι εκείνος» δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας.
 
«Εκατοντάδες άνθρωποι στη θάλασσα, άνθρωποι που ήταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην παραλία, υπήρχαν άνθρωποι που δεν άφηναν με τίποτα τα σπίτια τους, παρόλο που είχαν καεί. Άνθρωποι που έψαχναν τους δικούς τους αλλά και δεκάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στο δρόμο προς το Λιμανάκι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής των ΟΥΚ.
 
Σημειώνεται ότι λίγο αργότερα σε παρέμβασή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ δήλωσε ότι «στις 20:40 πήραμε την πρώτη κλήση για νεκρό».
 

Παραδέχθηκε την ενημέρωση για νεκρό ο Κουρουμπλής

 
Ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής παραδέχτηκε ότι είχε ενημερωθεί για τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς στο Μάτι το απόγευμα της Δευτέρας, πριν νυχτώσει, αλλά δεν αξιολόγησε την πληροφορία ως «ασφαλή».
 
Ο υπουργός υποστήριξε ότι «υπήρξε μια τέτοια πληροφορία ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος νεκρός. Η ομάδα αυτή επιχειρούσε στη θάλασσα. Θεωρήσαμε ότι αυτή η πληροφορία δεν ήταν ασφαλής», ερωτηθείς για το αν έλαβε ενημέρωση από τον επικεφαλής των ΟΥΚ.
 
Επιπλέον, σχολίασε ότι «αυτό δεν νομίζω ότι είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Αυτά θα τα δούμε όταν θα ηρεμήσουν τα πράγματα, θα δούμε ακριβώς τι ευθύνες υπάρχουν. Τα ζητήματα που πρέπει να κρίνουμε, είναι οι αδυναμίες που μπορεί να υπήρχαν στην επιχείρηση και πώς το στρεβλό σύστημα οικοδόμησης δημιουργεί παγίδες».
 

«Απέκρυψε τους νεκρούς η κυβέρνηση με ένα τηλεοπτικό σόου»

 
Για «εξαπάτηση των πολιτών» κατηγόρησε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για το γεγονός ότι την ώρα που αποδεδειγμένα πια γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών, το απέκρυψε σε ένα θλιβερό τηλεοπτικό σόου με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να εξαπατήσει τους πολίτες».
 
Όπως επισήμανε η ΝΔ, «η κυβέρνηση κυρίως οφείλει να ενημερώσει επιτέλους τους πολίτες για τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων. Ο πόνος της ελληνικής κοινωνίας είναι μεγάλος. Δεν χρειάζεται επιπλέον σύγχυση και επιπλέον ψέματα».
 

Ποτάμι: Συνειδητή πράξη παραπλάνησης των πολιτών

 
«Ο επικεφαλής των ΟΥΚ και ο γ.γ. Σωματείου Ειδικών Φρουρών αποκαλύπτουν ότι είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιοι υπουργοί, πριν νυχτώσει, πως ήδη είχαν χαθεί ανθρώπινες ζωές στο Μάτι. Τρεις ώρες αργότερα παίζεται ένα αισχρό θέατρο μπροστά στις κάμερες. Εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός στις 23.37 σε μια σύσκεψη στο Συντονιστικό στην οποία δεν γίνεται κουβέντα για ανθρώπους που έχουν πεθάνει κι άλλους που δίνουν μάχη για τη ζωή τους στη θάλασσα» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας.
 
Επιπροσθέτως, έκανε λόγο «για συνειδητή πράξη παραπλάνησης των πολιτών» σχετικά με την παρουσία του πρωθυπουργού στο Συντονιστικό Κέντρο, και τόνισε ότι «η τραγωδία απέδειξε, όχι μόνο την ανικανότητα των κυβερνώντων, αλλά και ότι δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Κυνικοί και προκλητικοί».
 
Τέλος, πρόσθεσε ότι «οι τεράστιες ευθύνες και τα μεγάλα ψέματα που καθημερινά αποκαλύπτονται θα ‘πρεπε να ‘χουν οδηγήσει σε παραιτήσεις. Αλλά, πρωθυπουργός και υπουργοί συνεχίζουν απτόητοι προκαλώντας την κοινωνία».
 

«Δεν έχει τσίπα η κυβέρνηση»

 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας μίλησε για «επικοινωνιακό show εξαπάτησης και συγκάλυψης» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ αποκαλύφθηκε δεν έχει «τσίπα για ανάληψη της ευθύνης».